Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Politikere som ambassadører får bred politisk støtte

Politikere med lang erfaring fra ministerposter kan sagtens supplere karrierediplomater, mener flere partier.

København. Korpset af diplomater i Udenrigsministeriet kan nyde godt af den viden og erfaring, som politikere har opbygget på tunge ministerposter.

Det mener en række partier fra begge politiske fløje i Folketinget.

Derfor tilslutter de sig statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) idé om at supplere det klassiske karrierediplomati med "erfarne, politisk udpegede repræsentanter, som vil kunne udfylde udvalgte poster i diplomatiet".

Det skriver Politiken.

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, var handelsminister under S-R-SF-regeringen. Hun mener, "at man i særlige tilfælde kan udnævne politikere til ambassadører".

Hun advarer dog mod at genindføre eksportambassadørerne og foreslår i stedet klassiske ambassadørposter til tidligere politikere på udvalgte poster.

Hos Dansk Folkeparti nævner udenrigsordfører Søren Espersen tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) som et eksempel på en ekspolitiker, der sagtens kunne fungere på en ambassadørpost.

Han er tilfreds med korpset af karrierediplomater. Men han mener, at man også med fordel kan indsætte politikere med tung erfaring på udvalgte poster.

- Man skal være åben for det og bruge det i situationer, hvor det er en tidligere udenrigsminister eller statsminister. Helle Thorning-Schmidt ville egne sig utrolig godt, siger Søren Espersen til Politiken.

Socialdemokratiet er også med på ideen. Partiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup, peger på, at der sidder en række seniorpolitikere med "stor kompetence, viden, erfaring og netværk".

Og et veludbygget netværk kan bruges til at løfte internationale opgaver.

- Derfor er tanken om at åbne for sådanne muligheder interessant, siger Nick Hækkerup til Politiken.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.