Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Politikere har tillid til kommunal effektivisering

Hverken Socialdemokraterne og Venstre er nervøse for, at kommunernes effektiviseringer for 3,2 milliarder kroner går ud over serviceniveauet.

Effektiviseringer og dårlige velfærdsydelser behøver ikke nødvendigvis at gå hånd i hånd. Så når kommunerne planlægger at effektivisere for mere end tre milliarder kroner i år, har både Socialdemokraterne og Venstre tillid til, at det bliver gjort ordentligt uden mærkbare konsekvenser for borgerne.

»Det er godt, at vores kommuner løbende omstiller sig efter de behov, der opstår - for eksempel når der kommer flere ældre. Det er klogt at effektivisere, og jeg er helt tryg ved, at kommunerne gør det på en klog og ordentlig måde, som passer til den fremtid, vi går i møde,« siger Socialdemokraternes kommunalordfører, Simon Kollerup (S).

En gennemgang af kommunernes 2014-budgetter, som Kommunernes Landsforening (KL) står bag, viser, at kommunerne tilsammen vil effektivisere for 3,2 milliarder kroner i det kommende år. Ifølge Jyllands-Posten planlægger fire ud af ti kommuner at sammenlægge daginstitutioner, mens mere end hver tredje også er klar til at lukke små skoler og samle dem i større enheder.

Venstres kommunalordfører, Jacob Jensen (V), er sikker på, at kommunerne kan løfte effektiviseringen fornuftigt.

»I de seneste år har kommunerne formået at hente nogle midler inden for den eksisterende økonomiramme og samtidig bevare kvaliteten på velfærdsydelserne generelt set. Man kan selvfølgelig altid finde enkelte eksempler, hvor det ikke er tilfældet, men jeg tror ikke på, at man kan sætte det sådan op, at nu bruger kommunerne 3,2 milliarder mindre, og det fører til en tilsvarende dårlig service,« siger han.

Ifølge KL har kommunerne aldrig effektiviseret for så stort et beløb, som de planlægger i 2014, men Jacob Jensen er overbevist om, at grænsen ikke er nået endnu.

»Anbefalingerne fra Produktivitetskommissionen lyder, at man uden videre kan hente yderligere ti procent af de 500-600 milliarder i den offentlige sektor, uden at det går ud over kvaliteten, og det er altså 50-60 milliarder kroner. Så vi er slet, slet ikke i nærheden af det øvre loft endnu,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.