Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Politikere foreslår fælles personnummer i Norden

Nordisk Råd skal onsdag drøfte forslag om fællesnordisk personnummer for at fremme bevægelighed over grænser.

Et fællesnordisk personnummer for borgere i Norden vil ifølge en gruppe parlamentarikere gøre det lettere at studere og arbejde på tværs af grænser. Free/Sigrid Olsson/colourbox
Et fællesnordisk personnummer for borgere i Norden vil ifølge en gruppe parlamentarikere gøre det lettere at studere og arbejde på tværs af grænser. Free/Sigrid Olsson/colourbox

Borgerne i Danmark og de øvrige nordiske lande skal have et fællesnordisk personnummer, der kan bruges som id på tværs af grænser.

Det foreslår en gruppe parlamentarikere under Nordisk Råd, som sætter emnet til debat i samarbejdsorganet for de nordiske parlamenter onsdag.

- Et fælles personnummer for alle i Norden vil gøre det lettere for os alle.

- Hvad enten man ønsker at bosætte sig, studere eller drive virksomhed i de nordiske lande, siger Britt Lundberg, en af forslagsstillerne, til det norske nyhedsbureau NTB.

Britt Lundberg er politiker fra Åland og valgt som Nordisk Råds præsident i 2017.

Hensigten er ifølge Lundberg ikke at afskaffe det nationale statsborgerskab, men at "komplettere" det.

- Det vil give alle nordiske statsborgere de samme rettigheder og pligter. Hensigten er at gøre Norden til et mere kraftfuldt, fælles marked for kundskab, varer, iværksætteri og fri bevægelse, siger Britt Lundberg.

Hun nævner en række af de barrierer, man som borgere i Norden kan støde på.

En dansk familie, som har arbejdet og stiftet familie i Norge, kan eksempelvis ikke umiddelbart melde barnet til en dansk folkeskole, fordi barnet ikke har et dansk personnummer.

Forslaget fremsættes af en gruppe parlamentarikere fra den såkaldte Midtengruppen, der består af centrumliberale, grønne og kristendemokratiske partier.

Nordisk Råds Velfærdsudvalg debatterer forslaget onsdag.

Hvis udvalget går videre med forslaget, kommer det op på et fællesmøde for hele Nordisk Råd med parlamentarikere fra hele Norden.

Hvis der er stemning for det her, vil rådet kunne anbefale det til medlemslandenes regeringer.

Nordisk Råd består af parlamentarikere fra Danmark, Sverige, Norge, Finland, Island, Grønland, Færøerne og Åland.

/ritzau/NTB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.