Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Politikere: Forbud mod doktorlege gør børn kropsforskrækkede

Det er en bekymrende udvikling, at landets daginstitutioner forbyder børnenes naturlige doktorlege og nøgen-plaskning. Det mener både SF, de Radikale og Enhedslisten.

ARKIVFOTO af børn der leger.
ARKIVFOTO af børn der leger.

Små børn skal have lov til at lege doktor med hinanden i puderummet og pjaske rundt med bare numser på en varm sommerdag i børnehaven. Daginstitutionerne skal derfor ikke opstille rigide regler, som nogle gør i dag. Det mener de Radikales børne- og undervisningsordfører, Lotte Rod (R).

- Vi skal passe på, at vi ikke trækker noget voksenlogik ned over børnene og ikke lader dem være børn. Vi risikerer, at de kommer til at vokse op med et akavet og tabuiseret forhold til deres egen krop, siger hun.

En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser ifølge Politiken, at flere af landets vuggestuer, børnehaver og SFOer har opstillet regler for børnenes intimitet. For eksempel må de små poder ikke tage tøjet af, når der er vandlege, de må ikke lege doktorlege, og nogle steder er det ikke tilladt at tage en kortærmet trøje af, men gerne en langærmet. Undersøgelsen omfatter omkring hver fjerde af landets daginstitutioner og SFOer, og 64 procent svarer, at de har særlige regler for børnene.

- Jeg synes, det er en bekymrende udvikling, som er med til at gøre børn kropsforskrækkede og skabe mere mistillid og ængstelse, end der overhovedet er belæg for, siger børne- og undervisningsordfører Pernille Vigsø Bagge (SF). Hun er glad for, at debatten nu er sparket i gang.

- Vi må have en grundig drøftelse af, om vi er med til at lave så store hæmninger for vores børn og personalet i daginstitutionerne, at det simpelthen skader relationerne mellem børn og voksne, siger SF-ordføreren.

Også Enhedslistens ordfører på daginstitutionsområdet, Rosa Lund (Ø), er bekymret. Hun mener, det er »skræmmende«, at 64 procent af de adspurgte 1.500 daginstitutioner har særlige regler for børnene for at undgå, at de krænker hinanden seksuelt.

- Vi skal ikke putte alle mulige forestillinger ned over dem, når de er så små. Jeg tror ikke på, at man kan forhindre, at børnene krænker hinanden ved at lave regler. Det gør vi bedst ved at sikre, at der er pædagoger nok i daginstitutionerne, og at de er godt nok rustede til at håndtere konflikter mellem børnene, siger Rosa Lund.

Hos pædagogernes fagforening, BUPL, siger formand Henning Pedersen, at reglerne afspejler forældrenes krav.

- Som pædagoger ved vi noget om den naturlige udvikling, mens forældrene oftest vil undgå doktorlege og ikke bryder sig om, at børnene løber rundt uden tøj på, siger han til Politiken.

Socialdemokraternes børne- og familieordfører, Julie Skovsby (S), bryder sig heller ikke om, at ungerne er splitterravende i børnehaven. Det er i orden med regler, mener hun.

- Jeg synes, det er fint nok, at der er nogle regler for, hvordan man opfører sig, når man er i bønehave, og så hvordan det er, når man er hjemme. Hjemme i haven kan man rende rundt uden tøj på, men når man er i børnehave, er der nogle andre regler, siger Julie Skovsby.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.