Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Politikere: Det skal koste at blive væk fra en retssag

SF og Venstre vil give bøder til tiltalte, som bevidst ikke møder op i retten og derfor udsætter en retssag.

Det skal ikke være omkostningsfrit, hvis en tiltalt bevidst udebliver fra et retsmøde uden at have en lovlig grund til det. Det mener både SF og Venstre, skriver DR.

Udmeldingerne sker på baggrund af en ny undersøgelse fra Rigsrevisionen, som ifølge DR viser, at mere end en tredjedel af at de udsatte retssager i Danmark skyldes, at politiet ikke kan finde den tiltalte, og at nøglepersoner bliver væk.

SFs retsordfører og formand for Folketingets retsudvalg, Karina Lorentzen (SF) finder det problematisk og ser god mening i at indføre en bødestraf, som kan få tiltalte til at møde op i retten.

»Hvis der er tale om, at folk udebliver fra retsmøder bevidst, fordi de vil prøve at undgå en straf, så er det selvfølgelig et problem, fordi vi spilder samfundsmæssige ressourcer på det. Men det er også et problem for ofrene, der ikke kan få sat punktum i sin sag. Og hvis det er en bevidst handling, så mener jeg godt, at man kan tale om en eller anden form for sanktion, hvis man udebliver. Det kunne være en bøde,« siger Karina Lorentzen til Berlingske Nyhedsbureau.

Den holdning deler Karsten Lauritzen (V), der er retsordfører for Venstre.

»Det er en skamplet på det danske retssystem, at kriminelle kan lege kispus og udeblive og gøre dommere, vidner og nævninge til grin, uden at de bliver straffet for det. Dem, der udebliver ulovligt, skal betale de ekstraomkostninger, man har påført retssystemet. Det løber op i mange tusinde kroner,« siger han til DR.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) erkender over for DR, at dele af det danske retssystem fungerer langsomt og vil nu indkalde Folketingets retsordførere til en drøftelse.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.