Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Politiet opgiver kampen: Så indfør da de numre

Politiforbundet er træt af kritikken af, at betjente dækker over hinanden. Derfor dropper man nu modstanden mod at lade betjente bære synlige numre.

ARKIVFOTO.
ARKIVFOTO.

I Politiforbundet er man godt og grundigt træt af kritikken af, at politibetjente dækker over hinanden. Derfor er man - selv om man hidtil har været imod et nummersystem til betjentene - nået til en ny konklusion: Så gør det dog.
Det fortæller Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt:

»Man tror åbenbart, at vi har noget at skjule, så jeg strækker våben og siger, at hvis det er det, man ønsker politisk, så gør det dog. Vi har ikke noget at skjule,« siger han.

Både i Norge og Sverige har betjentene numre på uniformerne. Samtidig har både Rigsadvokaten og Den Uafhængige Politiklagemyndighed her hjemme givet udtryk for, at det stadig er et problem, at en del klagesager ikke kan opklares, fordi det er for svært at identificere de politifolk, der er klaget over, skriver Politiken.

»Det er noget vrøvl. Men altså, vi giver op. Lad os få de numre. Jeg kan kun understrege, at denne her skepsis over for, at politiet ikke opfører sig ordentligt, er utrolig latterlig,« siger Claus Oxfeldt.

Derudover synes han, at argumentet om, at det i Norge ikke har haft nogle negative konsekvenser for de enkelte betjente at bære synlige numre, er tyndt.

»Vi har nogle helt andre udfordringer her hjemme. Man oplever for eksempel ikke skyderier i gaderne i Norge, Hells Angels eller Bandidos, eller at politifolks børn bliver nedstirret i en børnehave, bare fordi deres far er politimand. Det oplever man altså ikke i Norge mig bekendt,« siger Claus Oxfeldt og uddyber:

»Jeg synes som udgangspunkt, at et nummersystem er meget udansk. Husk på, vi optræder ikke som enkeltpersoner, når vi er ude. Vi optræder som en enhed på statens vegne. Vi har ingen aktier i de sager, vi er ude i.«

Politiforbundet frygter, at et nummersystem vil medføre chikane mod de enkelte betjente, hvorfor forbundet hele tiden været imod.

»Tør du garantere over for mig, at der ikke vil ske et justitsmord på betjent nummer 19, når vi er ude, fordi nogen bagefter siger »jamen han havde nummer 19, det er jeg helt sikker på«? Det tør jeg i hvert fald ikke,« siger politiformanden.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) siger ifølge Politiken, at hun er klar med en løsning til, hvordan man kan gøre det nemmere at identificere politibetjente i klagesager, i løbet af få uger. Og ifølge en notits fra Rigspolitiet er der tre forskellige modeller på bordet: Et forslag går ud på, at politifolk nummereres ved større indsatser som demonstrationer. Et andet er at sætte numre på samtlige 8.000 uniformerede politifolk i Danmark, mens et tredje forslag indebærer, at også betjente, der arbejder i civil, skal bære markering.

Den første model anslås at koste cirka en halv million kroner, mens den mere omfattende model med nummer til alle betjente vil koste op mod otte millioner kroner til ændringer af uniformer og IT-systemer.

»Hvis jeg endelig skal vælge, synes jeg, at det første forslag lyder mest interessant - altså at bære numre ved større indsatser. Der kan det måske have en værdi. Det tredje forslag med, at det også skal gælde civilbetjente, må derimod må være i afdelingen for spøg og skæmt,« siger Claus Oxfeldt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.