Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Politi-ID vil forringe sikkerheden, mener Konservative

Politifolks sikkerhed vil blive forringet i højere grad, end det vil styrke danskernes retssikkerhed at sætte id-numre på betjentes uniformer så de kan genkendes. Det mener de Konservative.

Selv om norsk politi ikke har oplevet, at det har haft negative konsekvenser for betjentene, at de i ti år har båret id-numre på uniformen, så er det næppe en praksis, Danmark skal følge trop med.

Det mener den konservative retsordfører, Tom Behnke (K), som vurderer, at danske betjentes sikkerhed svækkes, hvis de kan identificeres yderligere.

»På nuværende tidspunkt er det stadig vores opfattelse, at sikkerhed går frem for, at hver betjent skal have sit eget nummer. Det kan have sikkerhedsmæssige konsekvenser at nummerere dem. Hvis politiet er ude til demonstrationer eller gadeoptøjer, har vi set før, at man målretter angreb med eksempelvis sten mod en bestemt betjent. Hvis demonstranterne så ovenikøbet kan se, at betjenten har nummer 38 og kan snakke sammen om det, så har vi et sikkerhedsmæssigt problem,« siger Tom Behnke, som selv er politibetjent.

Berlingske skriver onsdag, at adskillige danskere gennem de seneste fem år har oplevet, at betjente nægter at oplyse deres navne til borgere, selv om de har pligt til det, så borgeren kan klage, hvis vedkommende føler sig forurettet af ordensmagten.

Af 1.134 adspurgte i en Gallup-måling svarer 3,7 procent, at de har bedt om en betjents navn, og heraf har knap tre af ti fået et nej. På landsplan svarer det til, at én procent af den voksne befolkning - flere end 20.000 personer - har haft problemer med at identificere en betjent.

Tom Behnke peger på, at politifolk i tilfælde af, at en person er meget ophidset og beruset, er undtaget for pligten om at oplyse deres identitet, og at systemet generelt fungerer godt.

»Og gør det ikke, har man klagesystemer, ligesom politiet også har styr på, hvem de sender ud til hvilke opgaver, hvilke to betjente, der kørte i den patruljevogn, og hvem er sendt til en bestemt adresse. Der er selvfølgelig situation, hvor det er glippet, og det har bestemt ikke været kønt, men der er flere gange sket systemfejl. Så det er ikke nødvendigvis fejl, der altid ligger hos politiet,« slår han fast.

Politiforbundet mener ligesom Behnke, at det selv uden id-numre er muligt at identificere politibetjentene.

Den konservative retsordfører understreger dog, at danskernes retssikkerhed også skal tages hensyn til.

»Det kan sagtens blive bedre, og politiet skal også blive bedre hver eneste dag. Men at tage springet og sætte numre på uniformerne er vi i Konservative ikke klar til på nuværende tidspunkt. Vi synes, det et langt stykke hen ad vejen nytter at lytte til politifolkene og deres organisation, og når de udtrykker stærk bekymret ved det, så synes jeg, der er grund til at tøve et øjeblik,« siger han.

Retsordfører Karina Lorentzen (SF) mener til gengæld, at man nu må tage affære og nummerere betjentene af hensyn til retssikkerheden.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.