Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Pind lover at tjekke uddannelseslov efter i sømmene

Minister vil sikre, at uddannelser, der fører til job, ikke rammes af lov om begrænsning af dobbeltuddannelse.

Kort før jul blev muligheden for at tage en ny uddannelse på samme eller lavere niveau begrænset med en ny lov.

En række undtagelser fra loven skal sikre, at man alligevel får lov til at læse videre, hvis der er efterspørgsel på arbejdskraft på området.

Men mange af de mest populære uddannelser blandt virksomhederne er ikke med på listen over undtagelser fra loven, skriver fagbladet Ingeniøren.

Nu vil uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) granske, om loven forhindrer danskerne i at tage en ny uddannelse til eksempelvis ingeniør, som erhvervslivet mangler.

Søren Pind skriver i en mail til Ingeniøren, at han vil kigge sagen "nøjere efter i sømmene":

- Vi skal fjerne barrierer, ikke sætte dem op, i forhold til danske virksomheder. Fører uddannelser til nok job, skal de uddannelser også være til rådighed.

Flere populære ingeniøruddannelser kan ikke komme på listen over undtagelser, fordi de er for nye til, at universiteterne kan fremvise ledighedstal for tre år eller mere, skriver Ingeniøren.

Uddannelserne kan dermed ikke blive undtaget, selv om de er oprettet på grund af mangel på ingeniører med netop de specifikke kompetencer.

Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti, som vedtog lovændringen, kalder den for "begrænsning af dobbeltuddannelse". Modstanderne af loven kalder det et skadeligt uddannelsesloft.

En af dem er SF's uddannelsesordfører, Jacob Mark, og han tvivler på, at alle efterspurgte uddannelser reelt vil kunne få dispensation fra loven:

- Tallene, positivlisten bygger på, er ikke retvisende i forhold til, hvor vi kommer til at mangle hænder i fremtiden. Dermed mister vi noget værdifuldt som samfund, siger han til Ingeniøren.

Omkring 300 millioner kroner af de penge, den nye lov ventes at frigive, finansierer partiernes tidligere dagpengeaftale. 120 millioner kroner skal bruges på at styrke og skabe bedre kvalitet på uddannelserne.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.