Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Pia K.: Løkke vildleder befolkningen

Lars Løkke Rasmussen fortier konsekvenserne af nulvækst over for danskerne, mener Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard. Venstre afviser, at Løkke har puttet med sandheden.

Pia Kjærsgaard. Arkivfoto: Nils Meilvang
Pia Kjærsgaard. Arkivfoto: Nils Meilvang

Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen stikker befolkningen blår i øjnene, når han lader som om, at nulvækst i det offentlige forbrug ikke betyder nedskæringer i velfærden.

Sådan lyder den kontante konklusion fra Dansk Folkepartis afgåede formand, Pia Kjærsgaard, der i et interview med Berlingske udpeger væksten i den offentlige sektor som et centralt stridspunkt, hvis der kommer en ny borgerlig regering.

Dels fortier Lars Løkke Rasmussen, at der skal bruges ekstra penge til for eksempel ældre og sundhedsområdet, og at der derfor skal spares andre steder. Dels overdriver han muligheden for at effektivisere den offentlige sektor, mener Pia Kjærsgaard.

»Systemet er nu engang, som det er. Man skal ikke tro, at man kan diktere nulvækst, og så går det egentlig fint, og ingen kan mærke det, fordi der er effektiviseringer. Det sker jo ikke sådan her. Det ved Løkke jo bedre end nogen,« siger Pia Kjærsgaard, der peger på, at en mere effektiv offentlig sektor har stået på den politiske dagsorden i årtier.

I sidste måned gik flere Venstre-borgmestre frem med en opfordring til Lars Løkke Rasmussen om at erkende, at nulvækst i det offentlige forbrug vil betyde besparelser. De har fuldstændig ret, men Lars Løkke Rasmussen kunne bare ikke erkende det åbent, mener Pia Kjærsgaard.

»Hvis han havde sagt, at det er rigtigt, det betyder nedskæringer, så tror jeg, det var gået vældigt, vældigt galt. Men det er jo sandheden,« siger Pia Kjærsgaard.

Venstre: Der har været fuld åbenhed

Ifølge de økonomiske vismænd betyder befolkningens aldersforskydning, at det kræver en realvækst i det offentlige forbrug omkring 0,8 pct. at holde standarden i velfærden.

Indtil for nylig har Venstre også ønsket at bruge flere penge på sundhedsvæsenet og betragtede derfor nulvækst som urealistisk. Men på Venstres landsmøde i november lagde Lars Løkke Rasmussen kursen om fra en årlig realvækst på 0,8 pct. til en realvækst på nul. Det vil betyde en forskel på 30 mia. kr., når man når frem til 2020.

Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, afviser blankt kritikken. Hun fastholder, at en markant effektivisering af den offentlige sektor er tilstrækkelig til at finansiere Løkkes plan om nulvækst og afviser, at Venstres top fortier sandheden.

»Der er rigtigt mange penge at hente, hvis man vender hver en krone og sørger for, at vi får mest mulig offentlig velfærd for pengene. Selvfølgelig kræver det her en indsats. Det sagde Lars Løkke Rasmussen også meget klart, men jeg synes, der har været fuld åbenhed og ærlighed omkring det,« siger Ellen Trane Nørby.

Hun opfordrer Dansk Folkeparti til at begrave stridsøksen og støtte Venstres politik om at hjælpe erhvervslivet.

»Jeg håber, at Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti er lige så enige med os i, at det, der er vores vigtigste fokus i de kommende år, er at sikre, at der overhovedet er job til de danskere, der står i en arbejdsløshedskø og venter,« siger Ellen Trane Nørby.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.