Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

PET gemmer slettede data i skjult lager

Selv om følsomme oplysninger burde slettes efter 15 år, gemmer PET dem i et hemmeligt arkiv.

Det er et smuthul i arkivloven, der giver PET mulighed for at beholde oplysninger, der skulle være slettet.. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2016)
Det er et smuthul i arkivloven, der giver PET mulighed for at beholde oplysninger, der skulle være slettet.. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2016)

København. Selv om Politiets Efterretningstjeneste (PET) ifølge loven skal slette følsomme personoplysninger, senest 15 år efter at de er indsamlet, overføres en ukendt mængde i stedet til en anden, hidtil hemmelig database.

Her kan agenter se oplysningerne, der burde være slettet, hvis PET-chefen giver lov. Det skriver Politiken.

PET skriver i en mail til Politiken, at "PET har kun i meget, meget få tilfælde tilgået det bevaringsværdige materiale" som led i en efterforskning. Hvor ofte det er, oplyses ikke.

PET er ikke forpligtet til at spørge andre om lov, når man tilgår materialet. Men Tilsynet med Efterretningstjenesterne indgik i 2015 en aftale om, at PET orienterer tilsynet, når arkivet bliver brugt.

PET kalder det "logisk sletning" i en aktindsigt, som Politiken har fået.

Det er et smuthul i arkivloven, der giver PET mulighed for at beholde oplysninger, der skulle være slettet.

Chefjurist i Amnesty Claus Juul kalder det en absurd juridisk konstruktion:

- Det er ren George Orwell at kalde det "logisk sletning", for det er hverken logisk eller en sletning. Det er en flytning af data fra ét arkiv til et andet arkiv, som de så låser og giver PET-chefen nøglen til, siger han til Politiken.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.