Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Pensionsaftale kritiseres for at svigte fattige pensionister

Pensionsaftalen løser ikke problemet med, at det for nogle ikke kan betale sig at spare op, lyder kritikken.

Arkivfoto: Ny pensionsaftale kritiseres af flere partier.
Arkivfoto: Ny pensionsaftale kritiseres af flere partier.

Pensionsaftalen fejler på sin vigtigste opgave: at løse samspilsproblemet, der betyder, at nogle grupper intet får ud af at spare op til pension, fordi de bliver modregnet i ydelser.

Sådan lyder dommen fra flere sider, efter regeringen og Dansk Folkeparti tirsdag har indgået en aftale om et nyt pensionssystem.

Aftalen svigter de fattigste pensionister, lyder det fra Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper.

»Det sande formål er jo at finde penge til skattelettelser, som skal deles ud til efteråret. Det rammer de mest nedslidte og giver større fordele til de højestlønnede,« siger hun i en pressemeddelelse.

»Jeg havde egentlig den opfattelse, at både vi og Dansk Folkeparti ønskede at forbedre vilkårene for de fattigste folkepensionister. Men ikke en krone har DF fået med fra forhandlingsbordet til de pensionister, der har mindst.«

Samme dom fælder Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, på Twitter:

»Regering har med kirurgisk præcision undladt at løse pensionssamspilsproblem for almindelige hårdtarbejdende danskere. Fest for de rigeste.«

Oppositionspolitikerne får sjældent medspil fra den liberale tænketank Cepos, hvor cheføkonom Mads Lundby Hansen i en pressemeddelelse udtaler:

»Aftalen indebærer desværre, at der for de under 60-årige fortsat er et stort samspilsproblem.«

»For en 58-årige LO-arbejder udgør den sammensatte marginalskat 115 procent. For mange seniorer vil det fortsat være Ebberød Bank at sætte penge ind på pension.«

Regeringen afsætter 2,4 milliarder kroner til en pulje, der skal løse samspilsproblemet. Det er ifølge Mads Lundby Hansen alt for lidt:

»En løsning kunne i princippet være, at man indførte et ekstra fradrag på 15 procent for alle, der sparer op til pension.«

»Det ville betyde, at den 58-årige LO-arbejder ville få en pensionsskat på 50 procent, og så var samspilsproblemet løst. Denne løsning kræver et råderum på otte milliarder kroner.«

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.