Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Pelle Dragsted om Mærsks milliardsalg: Der må sidde nogle partier med en mærkelig smag i munden

Formålet med Mærsks »revolverdiplomati« under Nordsø-aftale var at hæve prisen før salg, mener Enhedslisten.

Franske Total vil videreføre aftalen om en genopbygning af Tyra-feltet i Nordsøen.

Enhedslistens erhvervsordfører, Pelle Dragsted, frygter, at den nye ejer også vil høste fordelene af Nordsø-aftalen, som kom på plads i starten af året.

»Politikerne har ladet sig skræmme, hver gang de har forhandlet med Mærsk. Og Mærsk har været dygtig til at anvende et revolverdiplomati, fordi indtægterne fra Nordsø-olien har været så vigtig.«

»Det er i sidste ende danske skatteydere, der betaler. Den kompensationsaftale, man har lavet, koster penge, og dem finder man andre steder,« siger han.

Mandag morgen kom det frem, at A.P. Møller-Mærsk afhænder selskabets olie- og gasforretning.

Aftageren er det franske olieselskab Total, der må lægge omkring 47 milliarder kroner.

Pelle Dragsted fremhæver, at Nordsø-olien er samfundets fælles ressource, og at Danmark har en lavere beskatning i forhold til nabolande.

Han mener, at ordførerne, som har nikket ja til aftalen, har været bevidste om, at et salg var på vej, hvilket har været ventet i pressen længe.

»De partier, som var med i aftalen, må sidde med en mærkelig fornemmelse i munden. Man har forhandlet med Mærsk, og det første, Mærsk gør, er at afhænde forretningen og hente en solid fortjeneste hjem,« siger Pelle Dragsted.

I marts blev staten og Dansk Undergrunds Consortium enige om en ny aftale for indvinding af olie og gas. Det skete, fordi Tyra-feltet trængte til en renovering. Desuden er olieprisen faldet markant.

Enhedslisten var sammen med Alternativet de to eneste af Folketingets partier, der stemte imod aftalen med Mærsk.

Nordsøaftalen sikrer, at faciliteterne på feltet bliver renoveret og genopbygget for op mod 30 milliarder kroner.

Kritikere har anført, at regningen for aftalen bliver tørret af på skatteyderne, og at dele af aftalen har været mørklagt.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.