Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Patentdomstol kan udløse dansk folkeafstemning

Dansk Folkeparti siger nej til en europæisk patentdomstol, og fastholder Enhedslisten sin holdning om, at der skal en folkeafstemning til, før Danmark kan sige ja til domstolen.

Tirsdag sagde et flertal i Europa-Parlamentet ja til at oprette en europæisk patentdomstol, og den beslutning kan resultere i en dansk folkeafstemning.

Når der er tale om afgivelse af suverænitet, skal fem sjettedele af Folketingets medlemmer stemme ja. Dansk Folkeparti siger nej til domstolen, og det samme siger Enhedslisten ud fra de oplysninger, partiet har i dag. Dermed er det nødvendige flertal ikke til stede.

- Det er fornuftigt, at man som opfinder kan få en bedre og billigere beskyttelse. Men den aftale, der er indgået, rejser en række grundlæggende problemer. Det handler om den grundlæggende retssikkerhed – særligt for mindre virksomheder, siger Dansk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet, Morten Messerschmidt.

Han stemte nej.

- Der bør indføres garantier for, at en tabt sag ved domstole, som rejser spørgsmål om grundlæggende retsprincipper – eksempelvis i Bulgarien eller andre steder i EU – ikke medfører et tabt patent inden for hele EU, siger han.

Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen, supplerer:

- Vi vil ikke medvirke til, at der overføres myndighed til en international domstol på patentområdet, medmindre vi har sikkerhed for, at det ikke fører til, at man indfører patenter på områder, hvor man i Danmark hidtil har ment, at der ikke skulle indføres patenter - for eksempel på software-området, siger han og uddyber:

- Regeringen har ikke hidtil kunnet give os den sikkerhed, og derfor vil vi - med de oplysninger, vi har i dag - stemme imod.

Peter Nedergaard, professor ved Københavns Universitet, har beskæftiget sig med EU i mange år. Han mener, at en patentdomstol især gavner de små og mellemstore virksomheder.

- Det er en kæmpemæssig fordel for et lille land som Danmark, at man får en fælles løsning, hvor man kan indgive patent i Danmark, og så gælder det også i de andre lande. Så skal man ikke til at rende til andre landes domstole, hvis der er nogen, der overtræder det, siger han.

Morten Messerschmidt er helt uenig med Peter Nedergaard:

- Det, der er sagen i dag, er, at hvis man taber en sag i eksempelvis Grækenland, så mister man kun sin beskyttelse der. Med den nye ordning mister man patentet i hele EU. Man kan blive tvunget til at skulle forsvare sit patent i 27 forskellige lande med fare for, at hvis man ikke gør det, så mister man sit patent i hele EU. Så det er en ringere beskyttelse af små og mellemstore virksomheder, siger han.

Ender det med en dansk folkeafstemning, kommer debatten næppe til at handle om patenter, mener Peter Nedergaard.

- Det kan meget let ende med at blive en folkeafstemning, der kommer til at handle om alt muligt andet, fordi folk forstår ikke, hvad det går ud på. Man kommer til at debattere eurokrise og alt muligt andet, siger han og giver sit bud på, hvorfor der skulle årtiers debat til, inden man kunne blive enige om en europæisk patentdomstol:

- Der har været strid om mange ting. Man har blandt andet diskuteret, hvilket sprog der skulle anvendes, og hvor domstolen rent fysisk skulle placeres. Derudover har det selvfølgelig også spillet en rolle, at der er tale om suverænitetsafgivelse, siger Peter Nedergaard.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.