Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Partistifter fyret på grund af holdninger

21-årig stifter og leder af det stærkt højreorienterede Danskernes Parti i Viborg fik en fyreseddel, inden han fik begyndt på jobbet.

Daniel Carlsen, 21-årig stifter og leder af det stærkt højreorienterede Danskernes Parti i Viborg, skulle i denne uge være begyndt i såkaldt studiepraktik på møbelvirksomheden PFP i Kjellerup, der producerer bordplader.

Planen var, at han om et halvt år skulle stå med uddannelsesbeviset som markedsføringsøkonom efter blandt andet endt studiepraktik på virksomheden.

Men det blev ændret, da han mødte op i Kjellerup. For ugen begyndte nemlig med en fyreseddel.

»Jeg blev kaldt til samtale med en af virksomhedens ejere, der kort fortalte mig, at min aftale om praktik var ophævet. Jeg blev med andre ord fyret,« siger Daniel Carlsen til Viborg Stifts Folkeblad.

Chefideolog på den yderste højrefløj

Ifølge ham er der ingen tvivl om, hvad årsagen til fyringen er: hans politiske overbevisning.

Før Daniel Carlsen stiftede Danskernes Parti i fjor, var han udpeget som kronprins hos de danske nazister. Og blev betragtet som chefideolog på den yderste højrefløj.

Administrerende direktør for PFP, Per Lykke Jensen, siger til folkebladet, at firmaet ikke gjorde nogen hemmelighed ud af, hvorfor Daniel Carlsen ikke kunne være i praktik på virksomheden.

»Det handler om hans holdninger. Vi har en politik på virksomheden, som er uforenelig med Daniels politiske holdninger,« siger Per Lykke Jensen.

Han understreger, at forholdet ville have været et andet, hvis Daniel Carlsen ikke længere var politisk aktiv.

»Sagen havde været helt anderledes, hvis Daniel var ude af politik. Det er han ikke, tværtimod er han leder og stifter af et helt nyt parti. Et parti, hvis holdninger vi ikke støtter eller vil have vores firma knyttet til,« siger Per Lykke Jensen.

Hyrede i blinde

Ifølge direktøren var en samtale om at ophæve praktikaftalen nødvendig, fordi PFP ikke havde været opmærksom på, hvem Daniel Carlsen var, da man lavede aftalen.

Men tanken om at bruge praktikpladsen i Kjellerup som platform for stærkt højreorienteret politisk arbejde, er Daniel Carlsen inderligt fjern, siger han i hvert fald selv.

»Det kunne jeg ikke drømme om. I skolen (Erhvervsakademi Dania Mercantec i Viborg, red.) har jeg aldrig udtalt mig om politik. Og jeg kunne heller ikke drømme om det. Jeg har ry for at behandle alle ordentligt.«

»Demokratisk problem«

Ifølge Daniel Carlsen, er han dog ikke overrasket over fyringen, men derimod dybt skuffet og krænket.

»Det støder mig, og krænker min retsforståelse, at jeg bliver fyret på grund af mit politiske engagement og mine holdninger. Så kan der siges nok så mange pæne ord, men det er det, det handler om. Det er et fundamentalt demokratisk problem«.

Daniel Carlsen siger til folkebladet, at der ved samtalen blev sagt, at virksomheden godt havde kunnet rumme, hvis han eksempelvis havde været politisk aktiv i Dansk Folkeparti. Men altså ikke Danskernes Parti.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.