Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Partier vil klarlægge om mobilen skader vores sundhed

Politisk flertal vil oprette center, der skal forske i, hvad et stort digitalt forbrug gør ved helbredet.

Politisk flertal vil oprette center, der skal forske i, hvad et stort digitalt forbrug gør ved helbredet.
Politisk flertal vil oprette center, der skal forske i, hvad et stort digitalt forbrug gør ved helbredet.

Hvad betyder det for vores mentale og fysiske sundhed, at vi i timevis hver dag har øjnene rettet mod en mobil, tablet eller computerskærm?

Det vil et flertal i Folketinget have undersøgt i et nyt videnscenter - Center for Digital Sundhed - skriver Politiken tirsdag.

De Radikale ønsker at afsætte ti millioner kroner fra satspuljemidlerne, der skal fordeles i efteråret, til oprettelsen af centret.

Idéen får støtte fra Dansk Folkeparti, Venstre og Socialdemokratiet.

»Vi oplever i øjeblikket en stor digitalisering, og vi ved faktisk ikke, hvilke bagsider den kan have. Det kan være ting som søvnbesvær, stress og koncentrationsbesvær,« siger De Radikales it-ordfører, Ida Auken, til Ritzau.

Videnscentret skal klæde politikerne på til at lovgive på området, og det skal give forældre viden, som kan bruges i opdragelsen af deres børn.

»Vi står i øjeblikket over for nogle teknologigiganter, som poster penge i at gøre os afhængige af deres services.«

»Facebook, der bruger milliarder på at levere så meget til os som muligt, så vi synes, at vi skal tage fat i vores telefoner hele tiden. Netflix, som siger, at deres største konkurrent er søvn,« siger Ida Auken.

»Det er klart, at det har en stor indvirkning på vores liv, at vi ser den her store digitalisering. Og der bliver simpelthen ikke forsket nok i det.«

Den viden, som kommer ud af forskningen, kan gøre det nødvendigt at lave nye retningslinjer for brugen af mobiltelefoner i skoler og på arbejdspladser for at beskytte mod de ulemper, digitaliseringen måtte have, forklarer Ida Auken.

Hjerneforsker Albert Gjedde, der er professor i translationel neurobiologi ved Syddansk Universitet, kalder et videnscenter for en "glimrende idé".

»Den måde, biologiske væsner omgås hinanden på, er ved at blive fundamentalt ændret. Og det kan godt være, at det også har nogle meget fundamentale konsekvenser for den måde, vi eksisterer på,« siger han til Politiken.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.