Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Partier vil have forklaring på asylfejlskøn til millioner

Partier fra oppositionen kritiserer fejlskøn, der sender 400 millioner fra udviklingsbistand i statskassen.

Mette Gjerskov.
Mette Gjerskov.

»Jeg synes, vi har brug for en forklaring fra regeringen.«

Sådan siger Socialdemokratiets udviklingsordfører, Mette Gjerskov.

Udmeldingen kommer i kølvandet af, at et fejlskøn fra regeringen betyder, at 400 millioner kroner af udviklingsbistanden ender i statskassen i stedet for hos folk i nød.

»Der er bare hårdt brug for, at vi får givet mennesker et håb om en fremtid i deres eget land. Det gør man ikke ved at skære ned«, siger hun.

Hun henviser til, at der er tørke og destabilisering i flere lande, der kan risikere at skabe en flygtningestrøm.

Regeringen fastholder, at Danmark stadig bidrager med mere end 0,7 procent af bruttonationalindkomsten, som er FN's officielle mål.

0,7 er for lidt, mener Gjerskov. Men partiet vil ikke sætte tal på, hvor høj bistanden skal være.

Socialdemokratiet er ikke de eneste, der er ude med kritik af regeringen. De Radikales Martin Lidegaard har på baggrund af de nye tal kaldt både finansminister Kristian Jensen (V) og minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs (V) i samråd.

»Jeg vil bede finansminister Kristian Jensen om at forklare, hvordan han vil leve op til sit eget løfte om, at de penge, regeringen sparede, skulle gå til nærområderne«, siger han.

Samtidig vil han høre Ulla Tørnæs, om hun har tænkt sig at "ændre praksis".

Enhedslisten støtter op om samrådet, fortæller udviklingsordfører Christian Juhl (EL) i en skriftlig kommentar.

»Det er dybt pinligt, at regeringen på denne måde snyder nogle af verdens allerfattigste mennesker. Det må de stå til ansvar for i Udenrigsudvalget«, siger han.

Millionbeløbet, der føres tilbage til statskassen, har også fået andre politikere til tasterne. SF's udviklingsordfører, Holger K. Nielsen, har en klar holdning til, hvad der bør ske.

»Efter fejlskøn: Går naturligvis ud fra, at der tilbageføres 400 mio. kr. til ulandsområdet«, skriver han på Twitter.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.