Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Partier tror på enighed om atomaffald

Folketingets partier vil have undersøgt alle muligheder for deponering af dansk atomaffald. Enhedslisten og Venstre tror på, at det vil lykkes at nå til enighed.

Et midlertidigt depot over jorden, et endeligt depot under jorden, eller eksport til et andet land med mere erfaring i at opbevare radioaktivt affald.

Det er de tre mulige scenerier for atomaffaldet fra forsøgscenteret Risø, og efter et møde mellem sundhedsminister Astrid Krag (SF) og alle Folketingets partier onsdag tyder det på, at de alle fortsat er i spil.

- Jeg oplever, at ministeren er meget lydhør over for vores input, men der er ikke truffet en endelig beslutning endnu, siger Venstres gruppeformand, Kristian Jensen, til Berlingske Nyhedsbureau.

Venstre foretrækker en løsning, hvor affaldet sendes til udlandet. Det er Enhedslisten principielt imod, men ifølge miljøordfører Per Clausen vil partiet acceptere, at muligheden undersøges.

- Det lykkedes aldrig at eksportere det højradioaktive affald trods mange års forsøg, så jeg synes, det er et kuriøst ønske. Men vi bøjer os og holder alle muligheder åbne, siger han.

De seneste måneder har afsløret stor uenighed om atomaffaldets skæbne blandt partierne, men Per Clausen er overbevist om, at det vil lykkes at nå til enighed om en fælles aftale.

- Jeg håber, at de andre partier vil vise lige så stor forhandlingsvillighed, som vi har vist, og det tyder det på, at de er klar til det, siger han.

Kristian Jensen er enig, og trods Venstres udtalte ønske om at eksportere affaldet, er han indstillet på, at planlægningen af et underjordisk slutdepot i Danmark fortsætter.

- Man er så langt i processen, at man snart kan indskrænke de seks mulige placeringer til to. Det bør man gøre, så vi i det mindste kan fjerne bekymringerne i de fire lokalområder, der bliver valgt fra, siger han.

I Enhedslisten vil man ikke lægge sig fast på en endelig løsning, før alle muligheder er blevet undersøgt, så Per Clausen ser heller ingen grund til at bremse processen omkring det underjordiske depot. Han opfordrer beboerne i de udpegede områder til at tage den med ro.

- Jeg kan godt forstå, at de er bekymrede, men der er tale om en meget grundig og seriøs proces, hvor der bliver taget hensyn til alle relevante forhold, så jeg synes, man kan være nogenlunde sikker på, at processen kører rimeligt fornuftigt, siger Per Clausen.

De seks mulige placeringer for slutdepotet, som er udpeget af GEUS, er Østermarie på Bornholm, Rødbyhavn på Lolland, Kertinge Mark ved Kerteminde, Hvidbjerg på Thyholm, Thise nord for Skive og Skive Vest.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.