Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Partier om ny skatteskandale: Katastrofalt - det er kommet fuldstændigt ud af kontrol

Gælden til det offentlige er kommet ud af kontrol. Det kan have konsekvenser for skattemoralen, siger blandt andet Dansk Folkeparti om den seneste skatteskandale.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har i dag offentliggjort en rapport, der viser, at 80 millarder i gæld til det offentlige skal nedskrives. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2017)
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har i dag offentliggjort en rapport, der viser, at 80 millarder i gæld til det offentlige skal nedskrives. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2017)

Det er en skamstøtte, katastrofalt og et beløb, der er kommet helt ud af kontrol.

Sådan beskriver flere partier i Folketinget den seneste skatteskandale om de næsten 80 milliarder kroner, som gælden til det offentlige nu står til at blive nedskrevet med.

Skatteordfører fra Socialdemokratiet, Jesper Petersen, kalder beløbet »katastrofalt«.

»At skattegælden er blevet så stor, er helt uholdbart. Det viser sig, at det kuldsejlede inddrivelsessystem, EFI, medfører en stor regning,« siger han med henvisning til det IT-system, som Skat har brugt til at inddrive gæld til det offentlige.

Det er lidt teknisk, men hold lige fast:

80 mia. kr. lyder af voldsomt meget. Og det er det da også. Tallet er dog umiddelbart ren regnskabsteknik: Hvor meget af danskernes gæld til det offentlige, biblioteksbøder, bøder i S-toget eller manglende betalt licens kan man regne med bliver betalt?

Det har i årevis været diskuteret, hvor stor en del af det, vi skylder, det offentlige kan regne med at få ind. Det nye tal, som skatteministeren fremlægger i Politiken i dag viser, at Skat regner med at få langt mindre tilbage af den samlede gæld end tidligere antaget.

Samtidig er danskernes samlede gæld til det offentlige vokset som følge af skandalen om det kuldsejlede inddrivelsessystem EFI.

Bekymring om danskernes skattemoral

Skatteordfører fra Dansk Folkeparti, Dennis Flydtkjær, er stærkt bekymret for konsekvenserne ved den store gæld. Hans bekymring går især på danskernes skattemoral.

»Jeg kan godt forstå, hvis man som borger synes, det er uretfærdigt, at man troligt betaler sin skat eller moms, når pengene nu fosser ud af statskassen, og Skat ikke regner med at få det ind, som folk skylder,« siger han.

Det er en ny rapport fra PwC, som skatteminister Karsten Lauritzen (V) har bestilt, der konkluderer, at gælden til det offentlige bør nedskrives med 80 milliarder. Det skriver Politiken i dag.

Årsagen er, at en række borgere og virksomheder ikke vurderes til at være i stand til at betale deres gæld tilbage til Skat. Gælden dækker blandt andet over restskat, bøder til politiet, moms og rente af virksomhedsskatter.

Fuldstændigt vanvittigt beløb

I alt lyder gælden til det offentlige på knap 100 milliarder. Kun 19.5 milliarder kroner af den samlede gæld står til at kunne blive inddrevet inden for en rimelig årrække. 78.8 milliarder kroners står derimod ikke til at kunne blive inddrevet inden for en rimelig årrække – hvis nogensinde.

Skatteordfører for SF, Lisbeth Bech Poulsen, siger, at havde Skat haft et dueligt inddragelsessystem, ville gælden aldrig have vokset sig så stor.

»Der vil altid være borgere og virksomheder med dårlig betalingsevne. Men det her er et fuldstændigt vanvittigt højt beløb. Det er netop billedet på EFI-systemet og Skats generelle tilstand,« siger skatteordføreren og tilføjer:

»Det billede bliver forhåbentligt forbedret kraftigt fra nu af,« siger hun med henvisning til, at det fra politisk side og med Karsten Lauritzen i spidsen er blevet besluttet at tilføre skat 2.000 nye medarbejdere samt syv milliarder kroner frem mod 2020.

Beløbet understreger det behov, der er for at styrke skatteinddrivelsen. Men også kontrolområdet skal styrkes siger han.

 

Jesper Petersen (S) siger, at det er uholdbart, at skattegælden er blevet så stor. Derfor har Socialdemokratiet foreslået at tilføre yderligere 1.000 nye medarbejdere til Skat, der skal arbejde på at nedbringe skattesnyd i Danmark, siger Jesper Petersen.

Også Dennis Flydtkjær (DF) konkluderer, at det er »svært at sige noget postitivt«.

»Vi vidste godt, at det ikke var hele gælden, der kunne inddrives. Men at det er så mange milliarder, er fuldstændigt skrækkeligt og vildt. Det er forfærdeligt,« siger han og påpeger, at Skat er en af de bærende søjler i det danske samfund:

»Man betaler ikke nødvendigvis sin skat med glæde, men man gør det, fordi man får en masse goder ud af det, og fordi man ser, at naboen også betaler skat. Man er så at sige i samme båd. Derfor er det skidt, hvis nogle ikke betaler den. Det er skadeligt for skattemoralen, og den er svær at rette op igen.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.