Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Partier kræver forklaring på mulig tyrkisk overvågning

Tyrkiets mulige overvågning af personer i Danmark vækker vrede hos Socialdemokratiet, DF og Venstre.

Dansktyrkere er blevet anmeldt af enkeltpersoner til en særlig stikkerlinje oprettet af den tyrkiske regering i Ankara. Blandt de anmeldte er forhenværende folketingsmedlem Özlem Cekic (arkivfoto). Langkilde Morten
Dansktyrkere er blevet anmeldt af enkeltpersoner til en særlig stikkerlinje oprettet af den tyrkiske regering i Ankara. Blandt de anmeldte er forhenværende folketingsmedlem Özlem Cekic (arkivfoto). Langkilde Morten

Ifølge Politiken har den tyrkiske regering deltaget i en organiseret registrering af blandt andre borgere, medier og skoler i Danmark.

Og det vækker vrede på tværs af de politiske fløje på Christiansborg.

- Det er endnu et tegn på, at Tyrkiet bevæger sig helt væk fra demokratiet til et autoritært styre, siger Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, til Politiken.

Han ser frem til, at der bliver lavet en politiefterforskning, så man kan komme til bunds i sagen.

Socialdemokratiets Nick Hækkerup vil også have gennemført en politiefterforskning. Han kalder registreringen "uacceptabel" og den tyrkiske ambassades rolle "særlig bekymrende".

Dansk Folkeparti peger på, at Tyrkiet ligesom Danmark er medlem af Nato.

- Men Tyrkiet er på vild flugt fra de vestlige frihedsidealer, og de overtræder lovgivningen her i landet. Det er dybt illoyalt. Vi er jo partnere i Nato, men det forhold må vi efterhånden tvivle på, siger fungerende udenrigsordfører Kenneth Kristensen Berth (DF) til Politiken.

Han peger på, at en tyrkisk topdiplomat i Danmark i sidste uge var kaldt til møde i Udenrigsministeriet.

Det skete, efter at Berlingske havde beskrevet en stribe tilfælde, hvor dansktyrkere var blevet anmeldt af enkeltpersoner til en særlig "stikkerlinje" oprettet af den tyrkiske regering i Ankara.

Blandt de anmeldte var forhenværende folketingsmedlem Özlem Cekic og Socialdemokratiets nuværende folketingsmedlem Lars Aslan.

Sidstnævnte har kaldt både udenrigs- og justitsministeren i samråd om sagen.

På et møde i Udenrigsministeriet har den tyrkiske chargé daffaires i Danmark afvist, at der finder registrering af politiske modstandere sted.

- Det er fuldstændig grotesk, hvis der nu er bevis for, at den tyrkiske diplomat direkte har løjet, siger DF's Kenneth Kristensen Berth.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.