Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Pape vil forbyde forsvarsadvokaters gaver til indsatte

Det skal være slut med at give reklametøj og andre gaver til indsatte og pårørende, siger justitsminister.

ARKIVFOTO: Justitsminister Søren Pape Poulsen (K)
ARKIVFOTO: Justitsminister Søren Pape Poulsen (K)

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil forbyde gaver og reklametøj til indsatte og deres pårørende.

Meldingen kommer, efter at flere medier har berettet om episoder, hvor forsvarsadvokater har uddelt diverse gaver til deres klienter og klienternes familier.

»Reklametøj og gaver til indsatte klienter og deres pårørende hører ingen steder hjemme i et retssamfund som vores.«

»De historier, som har været fremme, har tegnet et billede af brodne kar i branchen, som har udnyttet forholdet mellem forsvarer og klient for egen vindings skyld,« siger Pape i en pressemeddelelse.

Ifølge Pape er det forsvarsadvokatens opgave at forsvare sine klienter i straffesager. Derfor er det afgørende, at advokatens arbejde ikke påvirkes af uvedkommende interesser, lyder det fra justitsministeren.

Pape vil iværksætte tre tiltag: Der skal være et forbud mod at give gaver og reklametøj til indsatte, der skal være et forbud mod reklametøj i fængslerne, og der skal iværksættes en ekstern undersøgelse af problemet.

I dag må indsatte ikke bære tøj, der kan virke som en magtdemonstration over for andre. Det kan være veste med rygmærker for eksempel. Pape vil ændre reglerne, så de også omfatter reklametøj.

Advokatrådet er ligeledes klar til at tage et opgør med forsvarsadvokater, der uddeler gaver til indsatte og deres pårørende.

End ikke en kuglepen eller en lighter skal der fremover gives, siger Advokatrådets formand, Peter Fogh, mandag til Berlingske.

»Selv en lighter går ikke. Begynder vi at sige, at det kun er større ting, det drejer sig om, vil det hele tiden blive til et spørgsmål om omfang.«

»Det er nu på et niveau, der er uacceptabelt. Det virker helt forkert. Derfor vil vi have et klart forbud.«

»Det skal skrives ind i de advokatetiske regler. Men det mest effektive vil være en ændring af lovgivningen, så det bliver ulovligt, og det vil vi arbejde for,« lyder det fra formanden.

Tirsdag skal Pape i samråd om emnet. Initiativerne vil blive behandlet i den kommende folketingssamling, oplyser Justitsministeriet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.