Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Pakke mod unge kriminelle er på plads: Nyt nævn skal behandle 10-17-årige

Den kriminelle lavalder er fastholdt på 15 år, men et nyt nævn skal behandle kriminelle unge mellem 10 og 17.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) præsenterer nyt ungdomskriminalitetsforlig foran Justitsministeriet fredag 29. juni 2018.
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) præsenterer nyt ungdomskriminalitetsforlig foran Justitsministeriet fredag 29. juni 2018.

Regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er enige om at oprette et ungdomskriminalitetsnævn, der skal afgøre sager, der involverer børn og unge mellem 10 og 17 år.

Det sker som del af en ny pakke, der skal styrke indsatsen for unge kriminelle.

Den kriminelle lavalder er fastholdt på 15 år, understreger justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

»Jeg er glad for, at vi har lavet en aftale om en ny ramme omkring indsatsen mod ungdomskriminalitet.«

»Den kriminelle lavalder er fortsat 15 år. Men der er gruppe unge på 10-15 år, der begår meget hård kriminalitet. Dem skal vi sætte ind overfor,« sagde Søren Pape Poulsen foran Justitsministeriet fredag morgen.

Op til aftalen var forhandlingerne kritiseret for, at der var lagt op til at kriminalisere børn og spærre dem inde. Det mener Søren Pape Poulsen ikke er tilfældet i aftalen.

»Dommedagsprofetier om børn i fængsel, det er ikke os. Vi vil gerne hjælpe disse børn. Børn skal have et godt liv,« sagde Søren Pape Poulsen.

Det såkaldte Ungdomskriminalitetsnævn skal bestå af både en dommer og repræsentanter fra kommunernes sociale indsats. Aftaleteksten fokuserer på, at børn og unge skal mærke konsekvens af deres handlinger.

Nævnet kan udstede en række sanktioner, blandt andet at anbringe børn og unge i lukkede institutioner.

Aftalen beskriver, at parterne mener, at kommuner ikke har nok fokus på børns kriminalitet, men fokuserer for meget på den sociale indsats.

»Det betyder, at barnet eller den unge ikke ansvarliggøres i tilstrækkelig grad for sin kriminelle adfærd,« står der i aftalen.

Forud for aftalen blev Enhedslisten, Alternativet, de Radikale og SF efter eget udsagn »smidt ud« af forhandlingerne. De ville ikke straffe børn ned til 10 år.

»Jeg er alvorlig bekymret for, at man vil nedprioritere den sociale indsats. Så bliver de straffet, i stedet for det som i virkeligheden virker – nemlig forebyggelse,« sagde retsordfører for Alternativet Josephine Fock.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.