Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

På 24 timer slagtede vælgerne Elbæk

Vælgerne er kontante, hvis politikerne træder ved siden af, viser ny undersøgelse. Uffe Elbæk (R) mistede på få dage sin popularitet, da han kom i cirkus-uvejr som kulturminister.

Laver en minister et fejltrin, bliver der kontant afregnet hos vælgerne. Det er i hvert fald billedet, der tegner sig i en ny undersøgelse, som er blevet lavet af Analyse Danmark for Ugebrevet A4.

På bare et døgn havde vælgerne dømt den nu forhenværende kulturminister Uffe Elbæk (R) ude, efter at han blev beskyldt for nepotisme på grund af sit engagement i Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK). Over en periode på fire dage faldt Elbæks popularitet til under dumpegrænsen hos vælgerne, som skulle placere ham og de andre ministre på en 7-trinsskala mellem 12 og 03. Og det, mens de andre ministre lå stabilt.

- Sammenligner man udfaldene fra de andre ministre, er der meget få udsving. Men for Uffe Elbæk kan vi se, at en minister i løbet af fire dage kan tabe alt på gulvet i forhold til vælgerne. Der er ikke megen betænkningstid hos vælgerne, når de får oplysninger omkring en politiker. Så falder straffen, og vælgerne er enormt kritiske, siger valgforsker og professor på Københavns Universitet Kasper Møller Hansen til Ugebrevet A4.

Undersøgelsen blev ifølge A4 sat i gang 30. november - altså inden Elbæks historie begyndte at svirre i medierne. Her uddelte danskerne karakterer, og Elbæk fik et gennemsnit på 2,85.

Dagen efter, hvor nyheden om kulturministerens fem arrangementer på AFUK til en værdi af mere end 180.000 kroner, nåede offentligheden, var vælgerne mere skeptiske. Det blev til et gennemsnit på 2,19, men hele 31 procent valgte at give ham mellem 00 og 03, altså dumpekarakterer.

Og det gik derefter kun ned ad bakke for ministeren. Søndag lå han på en bedømmelse under dumpegrænsen, nemlig 1,57, mens karaktergennemsnittet mandag yderligere faldt til 1,11.

4. december måtte kulturministeren på et samråd i Folketingets Kulturudvalg forklare, hvordan tingene hang sammen, og efter det dumpede 41 procent af danskerne ham som minister. Og gennemsnittet landene på 1,03.

Det er opsigtsvækkende, at vælgerne er så kritiske og kontante, mener Kasper Møller Hansen.

- Vælgerne reagerer nærmest minut for minut. Det er utroligt så hurtigt, at sagen bliver kendt og slår igennem. Vælgernes reaktion er meget hård og kommer meget prompte, siger han til Ugebrevet A4 og peger på, at det både er vælgere fra rød og blå blok, der har været med i undersøgelsen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.