Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

OVERBLIK: Statsministre møder sjældent op til samråd

Løkke skal tirsdag redegøre for Statsministeriets særlige sikkerhedsarkiv på et åbent samråd i Folketinget.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) møder tirsdag eftermiddag op til et samråd, hvor han er blevet bedt om at oplyse om Statsministeriets særlige sikkerhedsarkiv. Scanpix/Mathias Løvgreen Bojesen
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) møder tirsdag eftermiddag op til et samråd, hvor han er blevet bedt om at oplyse om Statsministeriets særlige sikkerhedsarkiv. Scanpix/Mathias Løvgreen Bojesen

København. Det sker relativt ofte, at en statsminister bliver kaldt i samråd, men ret sjældent, at en statsminister møder op til samråd.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal tirsdag klokken 14 i samråd i Folketingets kulturudvalg for at oplyse om Statsministeriets særlige sikkerhedsarkiv. Få et overblik over de seneste års samråd med statsministre her:

* Januar 2014: Daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) mødte op til samråd om sin indblanding i Christiania-sagen, der efter den såkaldte nødløgn endte med at koste justitsminister Morten Bødskov (S) posten.

* Januar 2010: Lars Løkke Rasmussen var som statsminister i et fire timer langt samråd om overbetaling af private hospitaler.

* April 2009: Løkke var i samråd, efter at hans forgænger på statsministerposten, Anders Fogh Rasmussens, pressechef havde kontaktet nogle TV2-chefer i forbindelse med, at kanalen havde fravalgt at bruge Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen.

* April 2008: Daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) var i samråd om daværende finansminister Lars Løkke Rasmussens bilagsrod og kopier herom i Statsministeriet.

* Marts 2007: Fogh afviste på et samråd, at regeringen skulle have lagt pres på Danmarks Radio i forbindelse med dokumentarfilmen "Den Hemmelige Krig".

Der er flere eksempler på, at statsministre har afvist at møde op til samråd. Her er nogle af de seneste års sager:

* April 2016: Løkke afviste at møde op i samråd om den omdiskuterede landbrugspakke og sin egen indblanding i tilblivelsen af den.

* August 2015: Løkke afviste at møde op til samråd i Beskæftigelsesudvalget og svare på spørgsmål om sine egne dagpengeløfter fra valgkampen. Han sendte samrådsspørgsmålet videre til beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V).

* Maj 2015: Thorning afviste at møde op til et samråd i Retsudvalget i forbindelse med angrebet på Krudttønden og synagogen i Krystalgade.

* Oktober 2008: Anders Fogh afviste at møde op i et samråd om homoseksuelles ligestilling. Her ville Socialdemokraterne blandt andet have ham til at påtale overgreb mod homoseksuelle i lande som Rusland, Polen og Letland.

Kilder: Ritzau og Folketingets Oplysning.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.