Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

OVERBLIK: Sådan bliver kravene til gymnasieuddannelser

Meget få elever kommer til at kunne slippe gennem karakterkattelem i forbindelse med den nye gymnasiereform.

Den nye gymnasiereform gør det sværere at blive optaget på en gymnasial ungdomsuddannelse. Arkivfoto Free/Colourbox
Den nye gymnasiereform gør det sværere at blive optaget på en gymnasial ungdomsuddannelse. Arkivfoto Free/Colourbox

København. En opgørelse fra Undervisningsministeriet viser ifølge Berlingske, at blot 62 elever kan drage nytte af en kattelem i den nye gymnasiereform.

Reglen betyder, at folkeskoleelever, der er erklæret uddannelsesparate, kan blive optaget på en af de gymnasiale uddannelser, selv om de klarer sig mindre godt ved eksamen.

Her er et overblik over, hvordan reglerne bliver på henholdsvis det almene gymnasium (STX), det tekniske gymnasium (HTX), handelsskolerne (HHX) og HF.

* STX, HTX og HHX

De nye regler tager udgangspunkt i, at man i 8. klasse vurderer elevers såkaldte uddannelsesparathed ud fra faglige, personlige og sociale kompetencer. Aftalen skærper de faglige krav, så elever fremover skal have et karaktergennemsnit på 5 for at blive vurderet uddannelsesparat. I dag er kravet et snit på 4.

Den enkelte elev skal holde dette karakterniveau på det eller de efterfølgende klassetrin. Og ved de afsluttende eksamener skal niveauet "bekræftes".

Får en uddannelsesparat elev gennemsnitligt mindst 3 ved de prøvebundne fag ved eksamen, har vedkommende krav på at blive optaget. Ligger eksamensgennemsnittet mellem 2 og 3, så skal man til en vejledningssamtale, men har stadig krav på optagelse.

En elev, der ikke er erklæret uddannelsesparat, kan sikre sig adgang til en gymnasial uddannelse, hvis personen får mindst 6 i gennemsnit ved eksamen.

Endelig er det muligt - hvis man ikke lever op til kravene - at tage en optagelsesprøve og gå til en samtale, hvor man vil blive "revurderet". Som hovedregel har personen maksimalt to forsøg.

* HF

Som noget nyt bliver det muligt at søge ind på den toårige HF allerede efter 9. klasse.

Her tager reglerne igen udgangspunkt i uddannelsesparathedsvurderingen. Der kræves et karaktergennemsnit på 4.

Samtidig laves der dog en udvidet mulighed for optagelse. Hvis man ikke lever op til adgangskravene eller ikke søger ind direkte efter 9. eller 10. klasse, slipper man for at gå op til en prøve. I stedet kan man blive optaget via en såkaldt kompetencevurdering.

Kilde: Aftale om ny gymnasiereform

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.