Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

OVERBLIK: Regeringen vil have strafzoner og udsætte kriminelle

Regeringen fremlægger torsdag et nyt ghettoudspil, som er det sjette siden 1994. Se noget af indholdet her.

Arkivfoto. Intentionen med regeringens ghettoudspil er med statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) egne ord at »afvikle ghettoerne helt«. Foto: Francois Lenoir
Arkivfoto. Intentionen med regeringens ghettoudspil er med statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) egne ord at »afvikle ghettoerne helt«. Foto: Francois Lenoir

Intentionen med regeringens ghettoudspil er med statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) egne ord at »afvikle ghettoerne helt«.

I sin nytårstale løftede statsministeren sløret for, at det blandt andet vil indebære nedrivning af bygninger, spredning af indbyggere og tidligere daginstitution for nogle børn.

Nogle elementer er allerede offentliggjort. Her kan du se hvilke:

Skærpede strafzoner

 • Regeringen vil give politiet mulighed for at oprette strafzoner fra Hellerup til Gellerup, der fordobler straffen for kriminalitet.
 • En skærpet strafzone kan oprettes af politiet i en ekstraordinær situation i det pågældende område. Der skal være en særlig grund til at oprette en zone.
 • Initiativet betyder, at straffen for eksempelvis hærværk, tyveri og trusler stiger markant inden for den skærpede strafzone.
 • For kriminalitet med en i forvejen høj straf vil straffen stige med en tredjedel.
 • Derudover vil visse typer kriminalitet, der i dag straffes med bøde, kunne straffes med fængsel ved gentagne overtrædelser.

Kriminelle lejere

 • Boligselskaber skal have mulighed for at sige nej til at udleje en bolig, hvis en lejer har begået visse typer af kriminalitet de seneste fem år.
 • Med forslaget kan boligselskaberne forlange at se en straffeattest på alle medlemmer af husstanden, før de udlejer en bolig.
 • Det skal desuden blive lettere at sætte kriminelle lejere på gaden, da regeringen mener, at domstolsforløbene er for lange, som de er i dag.
 • Regeringen vil med det nye regelsæt gøre det mere enkelt at træffe en afgørelse om udsættelse i fogedretten.

Datadeling i ghettoer

 • Kommunerne skal have lettere adgang til oplysninger om borgere i de udsatte områder.
 • Straffen skal skærpes over for fagpersoner, der ikke indberetter, hvis børn mistrives.
 • Overholder personale ikke underretningspligten, skal man kunne blive straffet med bøde eller op til fire måneders fængsel. Under særligt skærpende omstændigheder kan straffen blive op til et år.

Kilder: Justitsministeriet, Børne- og Socialministeriet.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.