Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

OVERBLIK: Nyt system skal sikre kvalitetsuddannelser

Bevillingerne til landets uddannelser skal ændres for at vægte kvaliteten højere på videregående uddannelser.

København. Torsdag præsenterer uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) sit udspil til et nyt bevillingssystem for de videregående uddannelser, der skal træde i kraft fra 2019.

Se nogle af hovedpunkterne her:

* I det nye udspil lægges der op til, at en større del af bevillingerne skal udgøres af faste tilskud.

* Ifølge den nye model skal 70 procent af uddannelsesmilliarderne bestå af et såkaldt aktivitetstilskud, som svarer til det gamle taxametersystem. 20 procent bliver et grundtilskud, som lægges fast for uddannelserne i fireårige perioder.

* Den nye model indfører også et kvalitets- og resultattilskud, som skal udgøre ti procent af det samlede beløb, som universiteter, professionshøjskoler og erhvervsakademier får. I 2016 lød det på omkring 13 milliarder kroner i alt.

* De fulde ti procent bliver kun udbetalt, hvis de studerende ikke er mere end tre måneder forsinket på både bachelor- og kandidatniveau.

* Der lægges samtidig op til et løft af blandt andet uddannelserne til socialrådgiver og pædagog og til en forenkling af bevillingssystemet, så professionshøjskolernes nuværende 49 takster nedskæres til ti.

* Det nye bevillingssystem skal afløse det nuværende og udskældte - taxametersystem og skal understøtte hurtigere færdiggørelse, bedre overgang til beskæftigelse og kvalitet.

Kilder: Uddannelses- og Forskningsministeriet, Berlingske og Politiken.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.