Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

OVERBLIK: Nye Borgerlige er ikke opstillingsberettiget

Det nye højrefløjsparti har anmeldt sig som opstillingsberettiget, men er ikke blevet endeligt godkendt endnu.

Partiformand Pernille Vermund fra Nye Borgerlige anmeldte onsdag partiet som opstillingsberettiget hos Social- og Indenrigsministeriet. Nu skal ministeriet gennemgå vælgererklæringerne og verificere opstillingen. Sagsbehandlingen kan tage op til et par uger. Scanpix/Asger Ladefoged
Partiformand Pernille Vermund fra Nye Borgerlige anmeldte onsdag partiet som opstillingsberettiget hos Social- og Indenrigsministeriet. Nu skal ministeriet gennemgå vælgererklæringerne og verificere opstillingen. Sagsbehandlingen kan tage op til et par uger. Scanpix/Asger Ladefoged

København. Partiet Nye Borgerlige, der blev stiftet af partiformand Pernille Vermund i september 2015, har sat kursen mod Folketinget. Partiet kombinerer en udlændingepolitik til højre for Dansk Folkeparti med en fordelingspolitik til højre for Liberal Alliance.

Få et overblik over nye partiers vej mod Christiansborg:

* For at stille op til et folketingsvalg skal et parti indsamle et antal vælgererklæringer, der mindst svarer til 1/175 af samtlige gyldige stemmer, der blev afgivet ved sidste valg.

* Ved valget 18. juni 2015 blev der afgivet 3.518.987 stemmer. Et nyt parti skal derfor indsamle mindst 20.109 vælgererklæringer - svarende til stemmerne til ét folketingsmandat.

* Når et parti mener at have indsamlet nok erklæringer, anmelder partiet sig som opstillingsberettiget til Social- og Indenrigsministeriet, der også modtager alle vælgererklæringerne for at verificere og godkende dem.

* Herefter sagsbehandler ministeriet anmodningen. Det undersøges blandt andet, at vælgererklæringerne er gyldige - og at én person eksempelvis ikke har afgivet flere.

* Anmeldelsen af et parti er gyldig indtil det førstkommende folketingsvalg er afholdt - dog mindst i 18 måneder fra datoen for partianmeldelsen.

* Sagsbehandlingen kan tage et par uger i ministeriet. Et nyt parti skal senest 15 dage før et folketingsvalg have anmeldt sig som opstillingsberettiget for at kunne komme på stemmesedlen.

* Social- og Indenrigsministeriet har flere gange tidligere måttet sende vælgererklæringer tilbage til et parti med meddelelse om, at der ikke var nok gyldige.

* Når Nye Borgerlige bliver opstillingsberettiget, vil partiformand Pernille Vermund anmode om at få tildelt listebogstavet D.

* Flere andre partier forsøger at blive opstillingsberettiget. Blandt andre Kristendemokraterne, Nationalpartiet og Danskernes Parti.

Kilde: Social- og Indenrigsministeriet, TV2, Ritzau.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.