Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

OVERBLIK: Løkkes relationer til de danske storfiskere

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal i nyt samråd om sine relationer med såkaldte kvotekonger.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal i nyt samråd om sine relationer med såkaldte kvotekonger.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal i nyt samråd om sine relationer med såkaldte kvotekonger.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal onsdag i samråd om sit forhold til de såkaldte kvotekonger - en lille gruppe fiskere, der sidder på store dele af de danske fiskekvoter.

Sagen udspringer af den politiske virak i 2017, da miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) fik frataget fiskeriområdet efter at misinformere Folketinget om mulighederne for at gribe ind over for kvotekongerne.

Få her et overblik over den seneste udvikling:

  • I foråret 2016 får Esben Lunde Larsen et notat med en række mulige stramninger over for kvotekongerne fra NaturErhvervsstyrelsen, der nu hedder Landbrugs- og Fiskeristyrelsen.
  • Til andre partier i Folketinget fortæller Esben Lunde Larsen, at der kun er et enkelt forslag, en såkaldt "tro og love erklæring", på bordet fra styrelsen.
  • Han må senere i et samråd erkende, at der var flere forslag fra styrelsen. Det ender med, at Lars Løkke i august flytter fiskeriområdet fra Esben Lunde Larsen til ligestillingsminister Karen Ellemann (V).
  • Dansk Folkeparti mente, at regeringen havde modarbejdet stramninger.
  • I november 2017 siger Lars Løkke i et samråd, at han har en relation til storfiskere gennem velgørenhedsarbejdet i Løkkefonden. Han afviser, at det er en personlig relation, der påvirker hans arbejde som regeringens leder: »Jeg har ikke nogen relation, der på nogen måde er styrende i forhold til, hvad jeg går og tænker. Og det er den insinuering, der ligger nede bagved på en meget forfinet måde, og som, jeg synes, er, for nu at sige det på dansk, ulækker og uværdig.«
  • 16. januar kan Ekstra Bladet fortælle, at Lars Løkke i sin sommerferie i 2016, da der var politisk virak om stramninger over for kvotekonger, boede i storfiskeren John-Anker Hametners hus midt i Skagen.
  • Opholdet var en fødselsdagsgave fra 2014, da Lars Løkke fyldte 50 år.
  • Ekstra Bladet beretter, at John-Anker Hametner i de seneste fem år har arrangeret nytårskure for Lars Løkke Rasmussens godgørende fond Løkkefonden. Her er der i alt doneret 1,2 millioner kroner.
  • Ekstra Bladet skriver, at Lars Løkke og hans kone, Sólrun Løkke Rasmussen, var til John-Anker Hametners firmafest "Tour de Hametner" i marts 2017.
  • Ved et torskegilde 21. januar i Thyborøn gav John-Anker Hametner LøkkeFonden en check på 372.829 kroner. Over halvdelen - 190.004 kroner - kom fra ham og 11 andre storfiskere og fiskerivirksomheder, skriver Ekstra Bladet.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.