Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Overblik: Kommunalvalgets største dramaer

I flere kommuner er der spænding til det sidste om udfaldet af valget, og flere steder kan traditionelle, politiske højborge stå for fald.

Valgkampen i Holstebro har udviklet sig til et rigtigt præsidentvalg. Kun to kandidater, socialdemokraten H.C. Østerby, der er siddende borgmester, og udfordreren Ulla Tørnæs fra Venstre har reelt en chance for at sætte sig til rette i borgmesterstolen. De to kandidater har støvsuget kommunen for stemmer i et sådant omfang, at de øvrige partier risikerer udslettelse.
Valgkampen i Holstebro har udviklet sig til et rigtigt præsidentvalg. Kun to kandidater, socialdemokraten H.C. Østerby, der er siddende borgmester, og udfordreren Ulla Tørnæs fra Venstre har reelt en chance for at sætte sig til rette i borgmesterstolen. De to kandidater har støvsuget kommunen for stemmer i et sådant omfang, at de øvrige partier risikerer udslettelse.

Der er spænding til det sidste om udfaldet af valget i en lang række kommuner, og i flere af dem kan traditionelle, politiske højborge stå for fald.

Ifølge prognoser kan flertallet tippe over i så mange som hver fjerde kommune.

Her følger en række af de kommuner, hvor der er tæt løb, eller hvor det kan tippe, og hvor borgmesterkæden dermed kan skifte hænder.

HVIDOVRE:
Her kan der i aften blive sagt farvel og tak til 88 års socialdemokratisk (S) bystyre. Partiet fik ved sidste valg trods stor tilbagegang en tredjedel af stemmerne. Men denne gang er S truet af en alliance bestående af syv partier og lister. Bl.a. Dansk Folkeparti (DF) med folketingsmedlem Mikkel Dencker som spidskandidat står til at tage vælgere fra S. Læs mere om Hvidovre her.

HØRSHOLM:
K kan ikke længere være sikker på den borgmesterpost, som partiet, bortset fra en kort periode, har ejet siden 1970. K er nemlig presset af Venstre (V) og har kun en plads mere i byrådet end V. Derfor kan den nuværende K-borgmester, Morten Slotved, blive afløst af V-spidskandidaten, Annette Wiencken, hvis hun får et godt valg. Men den nye borgmester vil under alle omstændigheder være borgerlig. Læs mere om Hørsholm her.

RANDERS:
I Randers er V i fremgang, og målingerne tyder på et pres på borgmester Henning Nyhuus Jensen i den traditionelle S-kommune. Læs mere om Randers her.

GLOSTRUP:
Her håber S på et comeback efter balladen ved sidste valg, hvor det lykkedes V at får borgmesterposten og dermed bryde årtiers rød dominans. På valgnatten for fire år siden skiftede en SFer side og støttede de borgerlige. Dermed kunne V overtage borgmesterposten fra S, der i øvrigt havde et rigtig dårligt valg. Læs mere om Glostrup her.

ODENSE:

I Odense har borgmesteren i mange år heddet Anker Boye (S). Men målingerne er tætte, og Jane Jegind (V) kan, men kun måske, levere en overraskelse. Læs mere om Odense her.

HELSINGØR:
I Helsingør er spændingen stor. 16 partier og lister stiller op. Ved sidste valg mistede kommunen sin status som K-højborg, og i dag er borgmesteren en venstremand. K har dog kørt en af sine store kanoner, tidligere minister Benedikte Kiær, i stilling for at genvinde magten i det nordsjællandske. Læs mere om Helsingør her.

SILKEBORG:
Her var der ved sidste valg 121 stemmer mellem rød og blå blok. S-borgmester Hanne Bæk Olsen håber, at den såkaldte borgmestereffekt kan sikre hende den fortsatte magt. Læs mere om Silkeborg her.FREDERICIA:

I Fredericia kan sagen med V-borgmester Thomas Bankes rod i bl.a. bilag betyde, at S kan erobre magten. Fredericia er traditionelt en S-bastion. Læs mere om Fredericia her.

HOLSTEBRO:
I Holstebro bliver der snakket om præsidentvalgkamp. V har sendt tidligere minister Ulla Tørnæs på banen for at vriste borgmesterkæden fra S-manden H.C. Østerby, der trods et borgerligt flertal har haft magten de seneste fire år. H.C. Østerby vurderer selv, at valget i Holstebro handler mere om personer end politik. Læs mere om Holstebro her.
 
FREDERIKSBERG:
På Frederiksberg må De Konservatives (K) borgmester Jørgen Glenthøj formentlig indstille sig på endnu et dårligt valg, efter at partiet for fire år siden mistede sit absolutte flertal i en kommune, der er kendt som en partiets absolut stærkeste kommunale højborge. K kan dog trøste sig med, at et valgforbund mellem de borgerlige partier betyder, at Jørgen Glenthøj sagtens kan ende med at blive siddende som borgmester. Læs mere om Frederiksberg her.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.