Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

OVERBLIK: Hvad er hybrid krigsførelse?

Ruslands fremfærd i Ukraine har fået eksperter til at tale om såkaldt hybrid krigsførelse. Men hvad er det?

København: Udenrigsminister Kristian Jensen (V) taler torsdag ved en konference om "hybrid warfare" eller på dansk "hybrid krigsførelse" som del af et besøg i de baltiske lande.

Begrebet er ikke entydigt defineret, men er blandt andet blevet hæftet på Ruslands optræden over for Ukraine:

* Hybrid krigsførelse kan overordnet siges at dække over en strategi, hvor man blander forskellige magtmidler. Det kan være en konventionel militærindsats, "informationskrig" og cyberkriminalitet.

* I Ukraine anklages Rusland for at have lavet en "skjult" militær intervention med "små grønne mænd" uden kendetegn på uniformerne. Rusland har nægtet, at man er involveret i konflikten og dermed gjort det sværere for Nato og EU at give et klart modsvar.

* Rusland beskyldes også for at opildne til prorussiske demonstrationer i Ukraine i et forsøg på at legitimere annekteringen af Krim.

* Ifølge Kristian Jensen er der tegn på, at Rusland i bredere forstand fortsætter det, som han kalder "hybridkonflikten" med de vestlige lande ved at bruge misinformation og propaganda for at tilskynde til uro og splittelse.

* Kristian Jensen henregner også forsøg på at puste til flygtningekrisen ved eksempelvis at lade flygtninge transportere sig igennem Rusland som del af hybridkonflikten.

* Den danske udenrigsminister opfordrer Rusland til at indstille forsøgene på at destabilisere og splitte EU og i stedet vende tilbage til den samarbejdslinje, som Rusland ifølge den danske udenrigsminister førte for ti år siden.

* Rusland har omvendt gjort det klart, at EU's ønske om at knytte en række tidligere sovjetrepublikker tættere til unionen gennem en handels- og associeringsaftale er en urimelig indblanding i det, man opfatter som Ruslands interessesfære.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.