Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

OVERBLIK: En skitse til dansk Europol-aftale tegner sig

Danmark får formentlig observatørstatus i Europols bestyrelse, hvis særaftale falder på plads.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er onsdag i Europa-Parlamentet i Strasbourg for at drøfte Europol, så en særaftale kan være klar, når Danmark forlader politisamarbejdet 1. maj.

EU-Kommissionen kom sidste år med et udspil til en ny dansk særaftale.

Aftalen ventes præsenteret midt i marts. Her er elementerne, som de så ud sidste år:

* Danmark kan placere danske politifolk - forbindelsesofficerer - hos Europol. Europol vil også placere forbindelsesofficerer i Danmark.

* Danmark får status som observatør i Europols bestyrelse.

* Danmark får adgang til strategiske analyser og information fra Europols registre.

* Danmark kan ikke søge direkte i Europols informationssystem.

* Europol har i stedet ansatte, som taler dansk, til rådighed for dansk politi døgnet rundt. De kan søge i Europols databaser for dansk politi og lægge danske oplysninger i databaserne.

* Danmark skal - modsat Norge og andre tredjelande - ikke angive et formål og begrundelse, når de beder om oplysninger fra Europol.

* Europol skal, modsat hvad der gælder tredjelande, hurtigst muligt give Danmark besked om alle oplysninger og forbindelser mellem oplysninger, som angår Danmark.

* Særaftalen er betinget af, at Danmark stadig er med i Schengen-samarbejdet om åbne indre grænser i Europa.

Kilder: Regeringen.dk og Folketingets hjemmeside.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.