Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

OVERBLIK: Det koster milliarder at afskaffe PSO-afgift

Afskaffelsen af PSO-afgiften kommer måske til at koste havvindmølleprojekter og en hævelse af bundskatten.

København: Dansk Folkeparti, det største parti i blå blok, afviser at hæve bundskatten for at finde penge til at afskaffe den såkaldte PSO-afgift.

Venstre-regeringen har foruden at hæve bundskatten foreslået, at danskernes personfradrag skal beskæres fra 2017 til 2021. Samtidig vil Venstre droppe opstilling af kystnære havvindmøller og skære grønne tilskudsordninger.

Her kan du læse mere om den omstridte afgift:

* PSO opkræves som en afgift på forbrugernes elregning og står for Public Service Obligation - eller på dansk offentlig serviceforpligtelse.

* Pengene finansierer grønne initiativer som vindkraft og solceller, og afgiften prissættes fire gange om året af Energinet.dk.

* Afgiften er skruet sådan sammen, at hvis elprisen falder to øre, stiger PSO'en med én øre. Stiger elprisen, falder PSO-bidraget.

* EU-Kommissionen har i flere år påpeget det, der opfattes som et misforhold mellem danske og udenlandske elproducenter.

* Ifølge EU-Kommissionen er PSO-afgiften traktatstridig, fordi den også bliver pålagt udenlandske selskaber, som ikke nyder godt af støtten til grøn omstilling i Danmark.

* Derfor er det besluttet, at regeringen skal have erstattet PSO-afgiften inden 1. januar 2017.

* De samlede indtægter fra den grønne PSO-afgift forventes i tiårsperioden fra 2016 til 2025 at lande på 69,2 milliarder kroner.

* Det er knap 16 milliarder højere end forventet i perioden fra 2016 til 2020 på grund af lavere elpriser.

* PSO-afgiften blev oprindeligt indført i 1998 og har eksisteret i sin nuværende form siden 2005.

Kilder: Energistyrelsen, Berlingske, Børsen

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.