Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

OVERBLIK: Det går den nye grænsekontrol ud på

Regeringen vil indføre stikprøvekontrol i ti dage for at skærpe kontrollen med den danske grænse.

København: Regeringen har indført midlertidig grænsekontrol som direkte følge af svenskernes beslutning om id-kontrol af rejsende til Sverige.

Det betyder, at dansk politi fra mandag klokken 12.00 har været til stede tæt ved den danske grænse.

Læs her, hvad den midlertidige grænsekontrol konkret betyder:

* Ifølge den danske regering holder Danmark sig fortsat inden for Schengenaftalen med grænsekontrollen, da en medlemsstat kan indføre grænsekontrol undtagelsesvis ved de indre grænser, hvis der foreligger "en alvorlig trussel mod den offentlige orden".

* "Den alvorlige trussel" er, ifølge regeringen, en risiko for en betydelig ophobning af personer uden lovligt ophold i hovedstadsområdet efter svenskernes indførelse af id-kontrol.

* Grænsekontrollen vil foreløbig blive gennemført frem til 14. januar 2016 med mulighed for forlængelse - altså 10 dage. Derefter kan den forlænges til 20 dage og vil herefter igen kunne forlænges.

* Regeringen har indtil videre undladt at indføre det såkaldte transportøransvar - det vil sige, at der foreløbig ikke er kontrol af alle passagerers id i tog, færger og busser ved den dansk-tyske grænse.

* Til gengæld indføres der stikprøver af id ved den dansk-tyske grænse i Jylland samt ved færgelejerne i Gedser, Rødby og Rønne.

* Stikprøven vil bero på politiets vurdering. Man skal altså have sit pas eller lignende id med sig, men det er ikke sikkert, politiet vinker en ind til siden.

* Har man ikke et gyldigt id på sig, skal myndighederne spørge, om man vil søge asyl i landet. Ønsker man ikke det, vil man blive sendt tilbage.

Kilder: Statsministeren og Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.