Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Oppositionen: Kvotesag handler om åbenhed

Det er helt på sin plads at stille statsministeren spørgsmål om hans relation til storfiskere, mener Wammen.

Åbent samråd i Miljø- og Fødevareudvalget om statsminister Lars Løkke Rasmussens relation til kvotekonger.
Åbent samråd i Miljø- og Fødevareudvalget om statsminister Lars Løkke Rasmussens relation til kvotekonger.

Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, mener, at det »giver anledning til stor undren, at der tilsyneladende er så tætte forbindelser mellem kvotekonger og storfiskere og så landets statsminister«.

»Derfor er det helt på sin plads, at der bliver stillet spørgsmål om det her,« siger Wammen på vej ind til et samråd med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Her skal statsministeren forklare, om han har givet fyldestgørende oplysninger under et tidligere samråd med Folketingets miljø- og fødevareudvalg om sin relation til de storfiskere, der også omtales som kvotekonger.

Wammen svarer ikke direkte på spørgsmålet om, hvorvidt der er nogen grund til at tro, at statsministerens relation til storfiskerne skulle have påvirket Venstres politik.

»Jeg kan konstatere at regeringen med næb og kløer forsvarer kvotekongerne, selv om et flertal i Folketinget har sagt, at der skal være skrappere regler,« siger Wammen.

»Jeg håber naturligvis ikke, at der er foregået noget som helst, som ikke er efter bogen. Men der er kommet mange oplysninger frem de sidste dage om relationerne mellem statsministeren og kvotekongerne.«

»Derfor synes jeg, at det er godt, at statsministeren får lejlighed til at forklare sig,« siger Socialdemokratiets politiske ordfører.

Både Enhedslisten og Alternativet anser det for at være et principielt spørgsmål om åbenhed.

»Min opgave er at kæmpe for åbenhed, så befolkningen selv kan komme med de relevante vurderinger,« siger Enhedslistens miljøordfører, Maria Reumert Gjerding.

»Det væsentlige er, at han lægger alting åbent frem. Hvilke donationer har han fået, hvilke gaver har han fået, og hvor meget partistøtte har de givet til Venstre? Det er sagens kerne,« siger Gjerding.

Alternativet vil bruge sagen som en løftestang for at få mere åbenhed, siger fiskeriordfører Roger Matthisen før samrådet.

»Spørgsmålet er, om det ikke er nu, at vi skal til at se på en ny offentlighedslov,« siger han.

»Jeg tror oprigtigt på, at statsministeren mener, at han har oplyst fyldestgørende. Så jeg er mere interesseret i, hvordan han ser på det fremadrettet - hvad vi kan gøre for at undgå de her situationer.«

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.