Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Oppositionen kræver undersøgelse af mikroplast i drikkevand

For første gang er der fundet mikroplast i dansk drikkevand. Fundet er gjort i prøver fra 16 husstande.

Arkivfoto. For første gang er der fundet mikroplast i dansk drikkevand. Fundet er gjort i prøver fra 16 husstande.
Arkivfoto. For første gang er der fundet mikroplast i dansk drikkevand. Fundet er gjort i prøver fra 16 husstande.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) bør sætte en undersøgelse i gang, der kan afdække omfanget af mikroplast i det danske drikkevand.

Sådan lyder opfordringen fra en samlet opposition, efter der for første gang er fundet mikroplast i drikkevandet.

I prøver af drikkevandet i 16 husstande i københavnsområdet blev der fundet i gennemsnit 18 stykker mikroplast per liter vand.

»Det er jo ny viden for os, at der er mikroplast i det danske drikkevand,« siger Radikale Venstres miljøordfører, Ida Auken.

»Vi drikker grundvand i Danmark og ikke renset spildevand som mange andre steder. Derfor burde vi ikke opleve de samme problemer. Vi vil gerne have opklaret, hvor mikroplasten kommer fra,« siger hun.

Derfor indkalder Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, SF og Radikale Venstre nu miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen og sundheds- og ældreminister Ellen Trane Nørby (V) i samråd.

I begyndelsen af september blev der offentliggjort flere undersøgelser, der viser, at drikkevandet i en lang række lande og større byer er forurenet med mikroplast.

»Jeg forventer, at ministeren vil gøre det her til en del af en større plaststrategi, så vi kan komme til bunds i, hvordan vi bekæmper mikroplast,« siger Socialdemokratiets miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen.

Mikroplast kan være fragmenter af større affaldsstykker. Men det kan også være små plastkugler.

Plastkuglerne benyttes som råvarer i plastindustrien eller som ingredienser i personlige plejeprodukter såsom tandpasta, bodyscrub, læbestift og anden sminke.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.