Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Opgør om kontanthjælp i regeringen

De Radikale og SF er uenige om ambitionsniveauet for en reform af kontanthjælpen og væksten i det offentlige.

SF og de Radikale er grundlæggende uenige om størrelsen af den kontanthjælpsreform, som udgør en af hjørnestenene i regeringens reformprogram. Forud for de interne forhandlinger i regeringstoppen står det klart, at de Radikale forventer at finde dobbelt så mange penge på reformen af kontanthjælpssystemet, som SF gør.

»Vi regner med, at man godt kan hente cirka en milliard kroner på kontanthjælpsreformen,« siger den Radikale arbejdsmarkedsordfører, Nadeem Farooq.

Hos SF ser man helt anderledes på sagen. Her opfatter man primært reformen som en social indsats, der blandt andet skal få de unge til at vælge uddannelse frem for kontanthjælp. Derfor skal reformen ikke generere mere end i omegnen af 500 millioner, mener SF.

»SFs vurdering er, at der kan komme 500 millioner ud af det. Jeg kan ikke afvise, at det kan blive mere, men jeg vil advare imod at tro, at man meget hurtigt kan få et stort beløb ud af det,« siger SFs politiske ordfører, Jesper Petersen.

Samtidig fastslår en anden central SF-kilde, at udgangspunktet er, at der ikke skal beskæres i ydelserne, selv om beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) for nyligt pointerede, at også kontanthjælpsydelserne er til debat under forhandlingerne.

Armlægningen om kontanthjælpsreformen er blot ét eksempel på en kommende økonomisk styrkeprøve mellem SF og de Radikale, erfarer Berlingske. De to partier ser også forskelligt på behovet for vækst i den offentlige sektor. Mens SF står fast på en vækst på 0,8 procent, når regeringen fremlægger sin reviderede 2020-plan til foråret, afviser de Radikale ikke en lavere offentlig vækst, oplyser gruppeformand Sofie Carsten Nielsen.

En nedjustering af væksten i den offentlige sektor vil dog forværre forholdet til regeringens parlamentariske grundlag, Enhedslisten, som kalder det »grotesk« at sænke væksten.

»Jeg synes, det er helt til grin. Intet parti har vel taget mere fejl i den økonomiske politik end Det Radikale Venstre,« siger Enhedslistens gruppeformand Per Clausen, som i stedet opfordrer regeringen til at investere i arbejdspladser.

De interne sonderinger i regeringen om provenuet afskrækker imidlertid ikke Venstre fra at lægge stemmer til en kontanthjælpsreform.

»Vi vil gerne være med til at lave en kontanthjælpsreform uafhængigt af, hvilke skænderier der måtte være i regeringen,« siger politisk ordfører Ellen Trane Nørby.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.