Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Opgør med Rusland skygger for danske mål i Europarådet

Løkke ville bruge formandstid på at ændre tolkning af menneskerettighedskonvention. Men strid med Rusland fylder.

Løkke ville bruge formandstid på at ændre tolkning af menneskerettighedskonvention. Men strid med Rusland fylder. Arkivfoto.
Løkke ville bruge formandstid på at ændre tolkning af menneskerettighedskonvention. Men strid med Rusland fylder. Arkivfoto.

København. En alvorlig konflikt med Rusland skygger for de prioriteter, regeringen har udvalgt for Danmarks formandskab for Europarådet. Det skriver Jyllands-Posten.

Den danske regering har som hovedprioritet at reformere menneskerettighedsdomstolens fortolkning af menneskerettighedskonventionen.

»Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har på nogle områder haft en praksis, som fører til en urimelig situation.«

»For eksempel når vi ikke kan udvise dybt kriminelle udlændinge fra Danmark, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i en pressemeddelelse, da Danmark overtog formandskabet i 2017.«

Men på grund af en konflikt med Rusland skal Danmark bruge kræfter på at holde sammen på Europarådet og hindre, at organisationen går i opløsning.

Det fortæller Danmarks ambassadør i Europarådet, Arnold de Fine Skibsted, til Jyllands-Posten.

Striden udspringer af Ruslands annektering af den ukrainske halvø Krim i 2014. Europarådets Parlamentariske Forsamling reagerede ved at fratage Ruslands medlemmer stemmeretten. Det fik Rusland til at boykotte møderne.

Rusland tilbageholder desuden en stor del af sit kontingent for 2017. Det er i alt 22 millioner euro. Og landet truer med at gøre det samme i år.

»Succeskriteriet for det danske formandskab er at holde sammen på organisationen og forhindre, at den går i opløsning,« siger ambassadør Arnold de Fine Skibsted til Jyllands-Posten.

»Det handler om at sikre Europarådets overlevelse og eksistens. Problemet med Rusland er større og ligger ud over de andre danske prioriteter. Det er en meget vanskelig situation, som vores formandskab fokuserer på.«

Hvis Rusland to år i træk undlader at betale kontingent, kan landet ikke længere være medlem af Europarådet.

Ruslands ambassadør i Europarådet, Ivan Soltanovsky, påpeger over for Jyllands-Posten, at "genforeningen mellem Krim og Rusland var ikke et brud på international lov".

Han skriver i en mail til avisen:

»Ruslands bidrag til budgettet bliver betalt, efter den russiske delegations rettigheder er blevet genetableret.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.