Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ombudsmand gransker kulturhovedstaden Aarhus

Ombudsmanden undersøger nu, om fonden bag kulturhovedstaden har pligt til at fremlægge sine regnskaber.

Arkivfoto: Skulpturbro i Aarhus.
Arkivfoto: Skulpturbro i Aarhus.

Folketingets Ombudsmand har indledt en undersøgelse af lukkethed i Aarhus 2017.

Baggrunden er, at de østjyske borgere ikke kan se, hvordan de mange millioner kroner, der er postet i kulturhovedstaden, er brugt.

Bestyrelsen for Aarhus 2017 fastholder, at selv om de er finansieret af 350 millioner skattekroner, er de en fond. Og dermed ikke omfattet af offentlighedsloven.

Det skriver TV2 Østjylland.

»Jeg kan oplyse, at jeg den 8. marts 2017 bad Fonden Aarhus 2017 om en udtalelse med henblik på at afklare, om fonden er omfattet af offentlighedsloven. Jeg rejste sagen på eget initiativ,« skriver kontorchef Lisbeth Adersbølle fra Folketingets Ombudsmand i et brev til TV2 Østjylland.

TV2 Østjylland har klaget til ombudsmanden over, at kulturhovedstaden, der er stiftet af Aarhus Kommune og har borgmester Jacob Bundsgaard (S) som formand, ikke vil give indsigt i, hvad de har vedtaget på bestyrelsesmøder.

18 andre midtjyske kommuner og Region Midtjylland samt EU og staten har finansieret godt 350 millioner af de 452 millioner kroner til kulturhovedstaden.

Der er normalt indsigt i, hvad der sker i den offentlige forvaltning, så folk kan tjekke, hvordan myndighederne forvalter borgernes skattepenge.

Fonde er undtaget loven, på nær hvis en stor del af dets penge kommer fra det offentlige, og hvis fonden er under offentlig tilsyn.

»På baggrund af en konkret og samlet vurdering er Fonden Aarhus 2017 ikke omfattet,« skriver pressechef Peter Vestergaard i sit svar på TV2 Østjyllands spørgsmål om, hvorfor de afviser at give aktindsigt.

Han henviser i sit svar til, at myndighederne ikke skal godkende fondens økonomi, der derfor ikke er under tilsyn.

»Der er ikke efter vedtægterne krav om, at fondens regnskab og revision skal indsendes til eller godkendes af de deltagende offentlige myndigheder,« skriver han.

Folketingets Ombudsmand skriver, at man endnu ikke kan sige, hvornår de er færdige med undersøgelsen af fonden.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.