Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Østergaard roser arbejdsgivere for vigtig debat

Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard er enig med DA i, at flere danskere skal ud på arbejdsmarkedet. Men det skal ske gennem reformer, der sikrer en »social balance«.

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) rejser en »central diskussion«, når organisationens fremsætter 28 forslag til lavere offentlige ydelser.

Sådan lyder det fra økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R), efter arbejdsgiverorganisationen tirsdag har taget et omfattende opgør med overførselsindkomster. DA vil skære i blandt andet førtidspension og kontanthjælp for at skaffe flere hænder på arbejdsmarkedet og for at spare på de offentlige udgifter.

»Jeg synes, det er en helt central diskussion, DA rejser, nemlig hvordan vi får endnu flere danskere i arbejde,« siger Morten Østergaard til Berlingske Nyhedsbureau.

»De Radikale og jeg selv har sat som mål, at mindst tre millioner danskere skal være i arbejde, så der altid er flere i arbejde, end der skal forsørges. Og vi har peget på en skattereform, der markant sænker skatten på arbejde, som et instrument, der kunne bidrage til det. Derfor hilser jeg den her diskussion velkommen,« siger ministeren.

Mens statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kalder DAs ønske om at sænke førtidspensionen for »en virkelig dårlig idé«, vil Morten Østergaard ikke kommentere den del af forslaget.

»Jeg vil ikke forholde mig til konkrete forslag, men bare sige, at vi også i den her regering har reformeret en række ydelser, både af førtidspension, kontanthjælp og SU, og eksempelvis sagt, at når det handler om unge kontanthjælpsmodtagere, der er uddannelsesparate, så skal de ikke have mere i kontanthjælp end SU, og det hjælper. Flere søger uddannelse, og færre er på kontanthjælp,« siger den radikale partileder.

»For os er det vigtigt, at reformer, hvad enten det er af skattesystemet eller ydelserne, arbejder med os i forhold til at bringe flere i arbejde, og ikke imod os i forhold til at skabe ny fattigdom,« siger han.

Spørgsmål: Er der uenighed i regeringen om synet på DAs udspil om førtidspension?

»Nej, det mener jeg ikke. Jeg synes, vi har dokumenteret, at vi kan lave reformer, der er socialt balancerede og bidrage til at få flere i arbejde, og det vil vi selvfølgelig fortsætte med, hvis vælgerne giver os chancen,« siger Morten Østergaard.

Spørgsmål: Så der er ros fra dig til DA for at sætte emnet på dagsordenen?

»En klar anerkendelse, men også ros for at sætte vigtige spørgsmål til debat. Jeg har selv peget på skattesystemet som et oplagt sted at nå det samme mål. Og under alle omstændigheder skal der være den fornødne sociale balance. Vi skal have flere i arbejde, ikke flere fattige.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.