Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ønske om yderligt højreparti bekymrer de Radikale

Vælgerne savner et nyt parti yderst på højrefløjen med en strammere udlændingepolitik end Folketingets øvrige partier. Det bekymrer de Radikale.

Der er tilsyneladende et politisk tomrum yderst på højrefløjen, som en del danskere gerne så udfyldt af et nyt parti, der står for en strammere udlændingepolitik end Dansk Folkeparti.

Det er dog ikke alle Folketingets partier, der ville tage imod et nyt parti yderst på højrefløjen med åbne arme.

»Som radikal synes jeg, det er bekymrende. Det er tid til samling og dialog, til at vi taler nøgternt og nuanceret om tingene. Det synes jeg ærlig talt ikke, at Dansk Folkeparti er særligt gode til, og derfor bekymrer det mig, at man efterlyser nogen, der går endnu videre end dem i udlændingepolitikken,« siger gruppeformand for de Radikale Camilla Hersom (R).

Hun understreger, at det står vælgerne frit for at dele sig efter politisk anskuelse. Samtidig vurderer hun, at det skal ses som en udslag efter terrorangrebene i Frankrig, når 13 procent af vælgerne i en måling i Jyllands-Posten efterlyser et nationalkonservativt parti med en stram udlændingepolitik som hovedfokus.

»Når der sker meget voldsomme - og i dette tilfælde meget forfærdelige - ting i verden, så reagerer folk jo,« siger Camilla Hersom.

Målingen viser også, at 46 procent af vælgerne føler, at »Danmark som nation er truet udefra«, for eksempel af indvandring eller EU. Især blå bloks vælgere ser indvandring eller EU som trusler mod landet, mens frygten slår langt mindre ud i rød blok.

Spørgsmål: Har I som regering været gode nok til at få danskerne til at føle sig trygge?

»Vores fremmeste formål er at sikre, at Danmark bliver ved med at være et frit og åbent land, der klarer sig godt. Det synes jeg, vi har lagt os i selen for at gøre, men vi lever i en globaliseret tid,« siger Camilla Hersom og påpeger, at Danmark i dag står over for andre udfordringer end før globaliseringen.

»Det skal vi håndtere. Og det synes jeg, vi prøver at gøre så godt som overhovedet muligt hver eneste dag. Men det er jo meget svært at styre, hvad folk føler,« siger hun.

Den islamkritiske forfatter Lars Hedegaard har annonceret, at han vil stille op til Folketinget som løsgænger med fokus på netop en stram udlændingekurs. Derudover vil den nationalkonservative forening Dansk Samling stille op til Folketinget med historikeren Morten Uhrskov Jensen som formand.

Camilla Hersom understreger, at de Radikale er i stand til at samarbejde med alle. Dog ser hun ikke aktørerne yderst på højrefløjen som oplagte samarbejdspartnere for sit parti.

»For os handler det om, hvad vi samarbejder om, og ikke hvem vi samarbejder med. Men det er da klart, at lige nøjagtig på udlændingepolitikken, der har jeg svært ved at forestille mig et tæt samarbejde mellem de Radikale og DF eller et af de nye partier, der stiller op.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.