Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Økonomer: Regeringen har skruet forventningerne for højt op

Regeringens vækstinitiativer har ikke bidraget til en acceptabel vækst, vurderer flere økonomer.

En gennemgang af regeringens vækstinitiativer det seneste halvandet år, som Politiken har foretaget på baggrund af oplysninger fra Finansministeriet, viser, at hverken den såkaldte kickstart, tilbagebetalingen af efterlønsbidrag, boligaftalen fra 2012 eller investeringsvinduet for virksomheder har levet op til regeringens egne forudsigelser. Det skriver Politiken onsdag.

»Regeringens vækstinitiativer har på ingen måde bidraget til noget, som man kunne kalde en acceptabel vækst. Det tror jeg, alle er enige i. Regeringen sagde i forbindelse med kickstarten, at der var projekter på lager, så man kunne komme hurtigt i gang med at skabe vækst. Men det, må man sige, er svært at se i tallene,« siger Bo Sandemann Rasmussen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet, til avisen.

Kickstarten skulle samlet set skabe 21.000 nye arbejdspladser i 2012 og 2013, men ifølge Politiken anslår Finansministeriet nu effekten til henholdsvis 7.000 job i 2012 og 8.000 job i 2013, altså 15.000 i alt.

Overvismand og professor ved Københavns Universitet Hans Jørgen Whitta-Jacobsen mener ligeledes, at regeringen har skruet forventningerne for højt op.

»Det har hele tiden været en fejlbehæftelse at bruge ordet kickstart, fordi det antyder, at man skubber lidt til økonomien, og så kommer der for alvor gang i vækst og beskæftigelse. Aktivitetsniveauet i dansk økonomi er blevet positivt påvirket af regeringens tiltag. Men det har ikke været nok til at sætte en bølge af optimisme i gang,« siger han.

Selvom regeringen har nedjusteret den forventede jobeffekt, fastholder økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), at situationen kunne have været værre, hvis det ikke havde været for de forskellige initiativer.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.