Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Økonomer kræver mere vækst af regeringen

Frem for konstant at overvurdere væksten skal regeringen starte reformer, der øger arbejdsudbud og produktivitet, lyder det fra økonomer efter lave væksttal.

Der er brug for nye reformer, der øger væksten og produktiviteten, efter at regeringens vækstskøn igen er slået fejl.

Sådan lyder det fra flere økonomer i kølvandet af, at Venstre-regeringen for tredje gang nedtoner forventningerne til væksten. Lav oliepris og lav international vækst betyder, at regeringen nu kun regner med en vækst på 1,1 procent i år mod tidligere forventet 1,9 procent.

Næste år ventes vækst på 1,7 procent mod tidligere ventet 2,0 procent.

- Der er en fremgang i dansk økonomi. Men vi er udfordret, fordi eksporten er bremset op, og det skyldes ikke mindst stagnation i verdenshandlen. Og så er vi udfordret på produktivitetsudviklingen, siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Han offentliggjorde tirsdag den årlige økonomiske indberetning til EU, konvergensprogrammet, som angiver et historisk lavt råderum på ti milliarder kroner frem til 2020.

- Der er et pres på de offentlige udgifter i kraft af den asyltilstrømning, vi har oplevet, og som vi også vil opleve i år, siger finansministeren.

Alligevel forsikrer han, at regeringen vil sætte skatten ned, når der til efteråret forhandles den såkaldte Jobreform 2.

- Det arbejder jeg hårdt på, for skattelettelser vil sikre, at det kan betale sig at arbejde, og flere vil kunne tjene ved at gå fra offentlig forsørgelse til et job.

Dansk Erhverv kalder det uhensigtsmæssigt, at regeringen hele tiden er overoptimistisk i forhold til væksten.

- Det gør, at behovet for reelle økonomiske reformer undervurderes. Vi har behov for reformer, som stimulerer særligt produktiviteten, men også arbejdsudbuddet, siger cheføkonom Steen Bocian fra Dansk Erhverv.

Den liberale tænketank Cepos peger på, at tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) gennemførte reformer, der øgede beskæftigelsen med cirka 30.000 personer.

- Indtil videre har Lars Løkke Rasmussen (V) kun gennemført reformer, der øger beskæftigelsen med beskedne 1300 personer. Det er alt for lidt, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra Cepos og efterlyser en reformpakke.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.