Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Økonomer giver Thorning ret: Det er slut med overflod

Den høje vækst, som vi kender den fra 60erne og 00erne, kommer ikke igen. Det fastslår en række af landets førende økonomer i ny rundspørge.

Helle Thorning-Schmidt nytårsdag fra Statsministeriet.
Helle Thorning-Schmidt nytårsdag fra Statsministeriet.

- Vi er i en ny virkelighed. 00ernes overflod kommer ikke igen, sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i sin nytårstale. En række førende økonomer giver hende ret i en ny rundspørge fra Information.

Her mener ni ud af 20 adspurgte økonomer, at potentialet for »mærkbar vækst« er ved at være udtømt.

- Vækstmulighederne i vor del af verden er formodentlig udtømt i den forstand, at de faktorer, denne vækst har bygget på, er udtømte: Først og fremmest det materielle masseforbrug, siger lektor og nationaløkonom Henrik Plaschke fra Aalborg Universitet til Information.

En af grundene til, at vi næppe vil opleve fortidens vækstboom igen, er ifølge lektor og økonom Anders Christian Hansen fra Roskilde Universitetscenter, at der var unormal høj vækst dengang.

- De høje vækstrater i 60erne og først i 70erne havde også meget at gøre med, at man nu kunne udfolde potentialer i teknologi og international handel, som ikke havde været mulige under de foregående årtiers depression, verdenskrig og økonomiske restriktioner (...) Alt i alt var de høje vækstrater dengang betinget af nogle historiske omstændigheder, som næppe kommer igen, siger han til Information.

Også tidligere overvismand Niels Kærgård fra Københavns Universitet påpeger de gunstige vækstforhold efter krigs- og kriseperioden 1914-1945.

- Der har været en unormal høj vækst navnlig i 1960erne, men også i 1970erne og 1980erne på grund af en øget arbejdsstyrke forårsaget af afvandringen fra landbruget og kvindernes øgede deltagelse på arbejdsmarkedet, siger han til avisen.

Mens ingen af de adspurgte økonomer tror på, at netop 1960ernes vækst vender tilbage, mener 10 ud af de 20, at den beskedne vækst i Danmark dog vil kunne fortsætte i et vist omfang.

- Der vil altid være perioder med høj vækst og perioder med lavere vækst, men der er intet i et langt historisk perspektiv, der tyder på, at vækstraten er faldende, siger professor Peder Andersen fra Fødevareøkonomisk Institut på Københavns Universitet ifølge Information.

- Der er ingen grund til at tro, at den langsigtede vækst vil være markant lavere i fremtiden, end den historisk har været, men sammensætningen af vækstkomponenterne skifter selvfølgelig i takt med, at der over tid altid sker ændringer i sektorsammensætningen, siger Peder Andersen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.