Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Økonom: Realkreditaftale redder lejere fra bidragsstigning

Staten, realkreditinstitutterne og lejerne får noget ud af et nyt udspil, vurderer Curt Liliegreen.

København. Et udspil om finansieringen af lån i den almene sektor, som regeringen er nået frem til sammen med realkreditinstitutterne, giver god mening hele vejen rundt.

Sådan lyder vurderingen fra Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videnscenter.

Aftalen involverer direkte tre parter: Staten, realkreditinstitutterne og den almene boligsektor. Derudover påvirkes lejerne dog også, fordi de reddes fra truslen om en fremtidig udgift.

I udspillet vil staten stille garanti for 100 procent af lån i den almene sektor. Som modydelse skal realkreditinstitutterne betale provision.

- Realkreditinstitutterne får en vare for pengene. De har slet ingen risiko længere. Og det har noget at sige i den sektor, siger Curt Liliegreen.

Staten får også en gevinst ud af aftalen. I dag giver staten nemlig støtte til lån til almene boliger.

- Når du har en ydelse på de her lån, så er der en vis egenbetaling. Den ligger fast. Og så betaler staten forskellen op til den faktiske ydelse, siger Curt Liliegren.

Med den sikkerhed staten nu stiller for lånene, forventes udgifterne til lånene at blive lavere. Dermed sparer staten også dens støtte til lånene.

- Der forsvinder 1,5 milliarder kroner, som staten nu sparer, siger Curt Liliegreen.

Sidst men ikke mindst er lejerne blevet reddet fra en potentielt omkostning, forklarer økonomen.

- Basel-komitéen har været på vej med øgede krav til sikkerhed altså kapitaldelen. Det vil ramme den almene sektor, som det vil ramme alle andre, der tager lån, siger Curt Liliegreen.

- På det almene område måtte man forudse, at deres bidragssats vil gå op.

- Det vil ende med at blive et problem for lejerne i den almene sektor. Hele den trussel, der har hængt over hovedet som et damoklessværd, er afmonteret.

Der er dog ikke grund til at lejere i almene boliger gør sig forhåbninger om lavere leje. Det hænger ikke sammen med bidragssatsen, forklarer Curt Liliegreen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.