Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Økonom: Mette Frederiksen er malet op i et hjørne

Beskæftigelsesministeren risikerer et ydmygende nederlag i sagen om akutjobbene, mener ledende arbejdsøkonom.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), som ellers er meget populær og som nogle ser som en kommende formand for Socialdemokraterne, risikerer et ydmygende nederlag i sagen om akutjobbene.

Hun er helt malet op i et hjørne, og det er meget svært at finde nye løsningsmodeller nu, som ikke koster mange penge.

Det siger ledende arbejdsøkonom i tænketanken Kraka Andreas Højbjerre til Bt.dk.

- Akutjobplanen ser ikke ud til at virke godt nok. Den er for lang tid om at komme i gang, og den er ikke målrettet nok. I den kommende tid vil man sikkert prøve at lappe på den, gøre endnu mere for at opfordre virksomhederne til at opslå akutjob og prøve at få kommunerne til at gøre mere. Men det er ikke nok, siger Andreas Højbjerre.

- Et af de store problemer er jo, at arbejdsgiverne ansætter dem, de har lyst til. Og sådan er det også nødt til at være. Men det betyder, at selv om det lykkes med at nå målet og oprette 12.500 akutjobs, er det kun en mindre del af de jobs, der faktisk vil gå til udfaldstruede personer. I Region Midtjylland har de vurderet, at det kun er 10 procent af akutjobbene, der vil gå til folk, der står til at falde ud af dagpengesystemet det næste halve år, siger han.

Sagen er et kæmpe problem for regeringen og beskæftigelsesministeren. Beskæftigelsen er helt uden konkurrence det vigtigste parameter, regeringen vil blive målt på af vælgerne. Og kan den ikke hjælpe dem, der falder ud af dagpengesystemet, vil det ramme især Socialdemokraterne hårdt.

Samtidig er problemet lagt i hænderne på en af regeringens mest populære ministre, Mette Frederiksen, som mange ser som ny S-formand måske efter næste valg. Kan hun ikke løse opgaven, vil det afgjort trække ned i den samlede vurdering af hende.

Støttepartiet Enhedslisten er rasende over nye tal, som viser, at antallet af personer, der falder ud, bliver dobbelt så stort som beregnet. Der er ikke tale om 7-12.000 i første halvår af 2013, men 17-23.000, der må vinke farvel til dagpengene. Enhedslisten mener, at hele dagpengeforliget må rives op igen.

- Hvis man virkelig skal løse disse problemer, er man nødt til at gøre noget gennemgribende - for eksempel forlænge dagpengeperioden igen eller forkorte genoptjeningsperioden. Men det er dyrt, og det er der næppe råd til. Man kan også forlænge den midlertidige forlængelse igen eller lave en slags akutpakke 3, men det vil nok virke desperat, siger Andreas Højbjerre.

Spørgsmål: Er Mette Frederiksen så malet op i et hjørne?

- Det kan man godt sige. Enten må hun erkende, at vi må leve med, at nogle ryger ud af systemet. Eller også bliver hun nødt til at kigge på reglerne. De muligheder, hun har, koster allesammen mange penge, og det vil Finansministeriet nok vurdere, der ikke er råd til, siger Andreas Højbjerre.

Tænketanken Kraka oplyser selv at den er uafhængig. Men den er startet af Peter Mogensen fra Politiken som et modstykke til den borgerlige tænketank Cepos.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.