Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Økonom efter kritik: 27 milliarder at give af i 2025

Oppositionen har svært ved at få oplyst, hvor meget luft der er i statsbudgetterne de kommende år.

Røde partier anklager finansminister Kristian Jensen (V) for at hemmeligholde, hvor mange penge der er i det økonomiske råderum. Finansministeren mener, at kritikken er »fuldstændigt skudt ved siden af«.
Røde partier anklager finansminister Kristian Jensen (V) for at hemmeligholde, hvor mange penge der er i det økonomiske råderum. Finansministeren mener, at kritikken er »fuldstændigt skudt ved siden af«.

København. Når man skal fremlægge politiske forslag til ny lovgivning eller hele reformer, er det vigtigt at vide, hvor mange penge, der er luft til at bruge i budgettet.

Derfor kritiserer finansordførere i rød blok i tirsdagens udgave af Børsen Finansministeriet.

Ministeriet vil ikke fremlægge, hvor stort det såkaldte råderum i statsfinanserne er oven på de senest indgåede aftaler om blandt andet forsvaret og erhvervsudvikling.

Finansminister Kristian Jensen (V) forsvarer sig med, at tallene kun bliver regnet igennem to gange om året.

Det forstår cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den liberale tænketank Cepos ikke.

- Det er relativt nemt at opgøre. Men kan jo bare korrigere råderummet for de forskellige aftaler, der er indgået på Christiansborg gennem efteråret og vinteren, siger han.

Økonomen har selv foretaget øvelsen og er nået frem til, at råderummet i 2025 er skrumpet fra 38 milliarder kroner til 27 milliarder kroner hen over vinteren.

Det er altså fortsat muligt at øge statens udgifter - eller sænke skatteindtægterne - med adskillige milliarder.

Hos Cepos ser man helst, at pengene går til skattelettelser.

Ifølge tænketankens beregninger er der råd til at indføre en flad skat på 40 procent, samtidig med at man sænker selskabsskatten til 17 procent, ændrer skatten på afkast af værdipapirer til 30 procent og halverer registreringsafgiften.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.