Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ø-folketingskandidat: Radikal politisk islam rummer fascistiske træk

Venstrefløjen har ikke formået at samle den sociale utilfredshed op hos unge, der i stedet er søgt til islamistiske bevægelser med fascistiske træk, siger Enhedslistens rådgiver og folketingskandiat, Pelle Dragsted.

Se mere

Antidemokratiske og totalitære holdninger skal bekæmpes, uanset om afsenderen er nazister på den yderste højrefløj eller radikale politiske islamister.

Meldingen kommer fra Enhedslistens politiske rådgiver og kommende folketingskandidat Pelle Dragsted (Ø).

»Hvis man ser på globalt niveau, så er radikal politisk islam nok den stærkeste politiske massebevægelse lige nu med klart fascistiske træk. Det er ikke en stærk bevægelse i Danmark eller i Norden, men ud over verden har den vind i sejlene, og det er et kæmpe problem,« siger Pelle Dragsted til Berlingske Nyhedsbureau.

Venstrefløjen er flere gange blevet kritiseret for ikke at tage debatten om islamisme alvorligt. Den kritik er Pelle Dragsted dog ikke enig i.

»I Enhedslisten var vi nogle af de første, der demonstrerede mod Hizb ut-Tahrirs møder på Nørrebro, senest da man havde inviteret en radikal prædikant, som havde udtalt sig om dødsstraf for homoseksuelle. Vi har gennem tiden en lang række vedtagelser fra vores årsmøder, der klart siger, at det er venstrefløjens opgave at bekæmpe antidemokratisk totalitær tankegang. Uanset om den kommer fra højrefløjen eller fra religioner, herunder politiske islamister,« siger Pelle Dragsted, der dog medgiver, at venstrefløjen globalt set har svigtet.

»Venstrefløjens største svigt er i virkeligheden, at man ikke har været den kraft, der kan samle utilfredsheden blandt mange fattige mennesker i Nordafrika, i den arabiske verden og i den muslimske del af Asien. Historisk var det venstrefløjen, der var bærer af kritikken af amerikansk indflydelse og de sociale forhold. Desværre har de politiske islamister inden for de sidste 20 år overtaget den rolle. Det er et svigt,« siger Dragsted.

»Det er mere på globalt plan, og det kan vi måske ikke gøre så meget ved her i Danmark. Men vi kan spørge os selv, hvorfor Hizb ut-Tahrir kan tiltrække unge i Danmark. Det kan ses som svigt fra venstrefløjens side i Danmark i forhold til at tilbyde et parti og en bevægelse, hvor den sociale utilfredshed kan kanaliseres over,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.