Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nyt million-forlig skal sikre den danske fødevaresikkerhed

Regeringen har fredag indgået et fireårigt fødevareforlig på flere hundrede mio. kroner med Enhedslisten, SF, Venstre og Dansk Folkeparti.

Arkivfoto. Regeringen har fredag indgået et fireårigt fødevareforlig med Enhedslisten, SF, Venstre og Dansk Folkeparti.
Arkivfoto. Regeringen har fredag indgået et fireårigt fødevareforlig med Enhedslisten, SF, Venstre og Dansk Folkeparti.

Med et nyt fireårigt fødevareforlig lægger regeringen, SF, Enhedslisten, Venstre og Dansk Folkeparti op til mere vejledning af virksomheder om at overholde reglerne for fødevaresikkerheden.

Samtidig bliver der etableret en whistleblowerordning og afsat flere ressourcer til et rejsehold. I alt afsætter aftalen 354,5 millioner kroner frem mod 2018.

»Med det nye forlig kan vi sikre et fortsat højt niveau for den danske fødevaresikkerhed. Vi kommer til at gå mere målrettet efter de brodne kar, der gang på gang overtræder reglerne samtidig med, at vi styrker Fødevarestyrelsens rejsehold,« siger fødevareminister Dan Jørgensen (S).

Og der er god grund til at sikre borgerne bedre, mener han.

»Sidste sommers listeriaudbrud viser, hvor vigtigt det er, at vi er på stikkerne og hele tiden sørger for at optimere fødevaresikkerheden,« siger ministeren.

Forliget lægger konkret op til mere fokuseret kontrol på området. Og især vejledning af virksomhederne, så de ikke bryder reglerne uforvarende.

Det glæder flere af aftalepartnerne.

»For Venstre har det været vigtigt at bekæmpe den vilkårlighed, som virksomheder risikerer at blive udsat for, så vi sikrer den enkeltes retsstilling. Samtidig lægger vi nu op til mere vejledning af virksomhederne frem for kun at fokusere på kontrol og bøder,« siger Venstres medlem af Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Esben Lunde Larsen (V).

Det samme lyder fra Dansk Folkepartis fødevareordfører, Rene Christensen (DF).

»Jeg er glad for, at vi fastholder den retning, der blev udlagt ved Fødevareforlig 1 og 2, hvor vi går imod mere vejledning og ikke kun fokuserer på kontrol. Fødevaresikkerhed er vigtig for fødevaresikkerheden og eksporten, og det bidrager denne her aftale til,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.