Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nye partier får bedre tid til at samle underskrifter i Grønland

Landsstyreformand Kim Kielsen har tilsyneladende ændret mening og peger nu på den sene dato som valgdag.

Nunatta Qitornais partistifter Vittus Qujaukitsoq
Nunatta Qitornais partistifter Vittus Qujaukitsoq

Valget i Grønland finder sandsynligvis sted 24. april, hvilket giver de to nye partier bedre tid til at indsamle de sidste underskrifter, så de kan blive valgbare til landstinget, Inatsisartut.

Søndag blev valget udskrevet af Kim Kielsen, formand for partiet Siumut og Naalakkersuisut, landsstyret. Han lod det være op til landstinget at stemme om to datoer, men han har tilsyneladende ændret mening siden.

I lovforslaget, som landstingsmedlemmerne skal stemme om, er der kun nævnt én dato, 24. april.

Det giver de to nye partier, Samarbejdspartiet og Nunatta Qitornai, bedre forberedelsestid.

Det glæder Tillie Martinussen fra Samarbejdspartiet.

»Jeg synes, at det er det eneste rimelige demokratisk set både for os og det andet parti, som er i gang med at samle underskrifter,« siger Tillie Martinussen til KNR, den grønlandske radio.

Sammen med Michael Rosing står hun bag det nye parti, som mangler en fintælling og at få afprøvet validiteten af stemmerne.

Hos Nunatta Qitornai får det næppe nogen betydning, da partistifter Vittus Qujaukitsoq regner med at aflevere alle underskrifter i næste uge.

Hans parti har tidligere fået kasseret 200 underskrifter.

I sidste ende kan landstinget beslutte en helt tredje dato, men det er sædvane at følge det forslag, som landsstyreformanden peger på.

Temaerne under valget ventes at blive forholdet til Danmark og fiskeri, der er en afgørende motor for grønlandsk økonomi.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.