Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nye miljøskibe skal bekæmpe havforurening

Forsvaret beholder opgaven med at bekæmpe forurening af havene omkring Danmark. Nye skibe indsættes fra 2020.

Forsvarsminister Peter Christensen (V) har opbakning fra forligskredsen til at lade forsvarets mere end 30 år gamle miljøskibe stå for bekæmpelse af forurening i de danske farvande indtil nye skibe kan være på plads i 2020. Scanpix/Liselotte Sabroe
Forsvarsminister Peter Christensen (V) har opbakning fra forligskredsen til at lade forsvarets mere end 30 år gamle miljøskibe stå for bekæmpelse af forurening i de danske farvande indtil nye skibe kan være på plads i 2020. Scanpix/Liselotte Sabroe

Søværnets mere end 30 år gamle miljøskibe skal fortsat rykke ud nogle år endnu, hvis en olietanker springer læk og sender olie ud i de indre danske farvande. Det har kredsen bag forsvarsforliget besluttet.

De fire miljøskibe har ellers fået kritik for at være forældede.

Danmarks Naturfredningsforening har advaret om, at skibene ikke er egnede til hurtigt at bekæmpe olieudslip, fordi de angiveligt ikke er sikret mod eksplosionsfaren fra de letantændelige oliedampe.

Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse har også selv betegnet skibene som utidssvarende og "operativt forældede" i den seneste oversigt over planlagte materielinvesteringer.

Men miljøskibene i havnene i Korsør og Frederikshavn kommer til at løse opgaven, indtil nye skibe kan indsættes. Det ventes at ske senest inden udgangen af 2020.

Det står klart, efter at Forsvaret har vundet et udbud, hvor fem private virksomheder var udvalgt til at give et tilbud på at drive miljøskibene i fremtiden. Ingen af dem kunne dog slå Forsvarets tilbud, skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse:

- Forsvarsministeriet har netop afgjort udbuddet af opgaven, og det har vist sig, at Forsvaret kan udføre opgaven billigere end de private virksomheder, som har afgivet tilbud, hedder det i pressemeddelelsen.

Forsvaret kommer dog til at skulle leve op til skærpede vilkår som betingelse for at beholde opgaven:

- Forsvaret skal fremover udføre opgaven i overensstemmelse med de vilkår, der var opstillet i udbudsmaterialet, og der vil derfor ske forbedringer i forhold til i dag, hedder det i pressemeddelelsen.

De aldrende miljøskibe skal ifølge Forsvarsministeriet erstattes med helt nye skibe, der er "højt specialiserede til at kunne bekæmpe forurening".

- De nye skibe kan sejle hurtigere end de nuværende, og de vil alle stå standby til at kunne tage af sted inden for en time.

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse skal nu i gang med at udbyde opgaven med bygning af de nye skibe, så de kan indsættes i beredskabet så hurtigt som muligt.

Det forventes, at skibene kan indsættes i beredskabet løbende, og senest inden udgangen af 2020. Pengene tages fra Forsvarets budget til materielanskaffelser.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.